Блог

Колко време отнема ремонт на апартамент?

Оценете
(1 глас)

Колко време ще отнеме да свършите цялата работа? Този въпрос си задават всички, които ще ремонтират апартамент. Разбира се, не е възможно да се назоват еднозначно дати - всичко зависи от площта на помещенията, обема на планираните промени, конкретни

видове работа, дори от сезона.

Основните и козметични ремонти ще варират сериозно във времето, както и ремонтът на едностаен или четиристаен апартамент. Може да отнеме по-малко време за ремонт на помещения в нова сграда от нулата, отколкото за декориране на стаи в стар "панелен апартамент". Съвсем реалистично е да се определят приблизителни дати.

В тази статия ще разгледаме колко време отнема средно всеки етап на ремонт и как да намалим продължителността на тези етапи.

Закупуване на строителни материали

 

Обикновено закъсненията започват още на този етап. Ако собственикът предпочита сам да закупи всички материали, могат да започнат проблеми с избора. Ако той делегира това на бригадира, забавянето може да се дължи на плащания или доставка на необходимите обеми.

За да ускорите процеса, има смисъл да купувате материали постепенно, според нуждите. Това ще избегне забавяния, свързани с доставката на строителни материали и ще премахне престоя.

Преустройство

Разрушаването на стари стени и изграждането на нови прегради изисква координация, която може да отнеме до месец. Но ако преустройството в апартамента е жизненоважно, можете да ускорите малко процеса, като издигнете прегради от материали, които са по-малко взискателни за довършителни работи. 

ВиК и Ел. инсталации

 

Тук предварително начертана схема на окабеляване, местоположението на контактите и водопроводните инсталации ще помогнат за ускоряване на процеса. Веднага след като окабеляването приключи, екипът ще може да започне мазилка. Измазването не е бърза работа, може да отнеме няколко часа на квадратен метър. Освен това е необходимо да се постави в тези срокове времето за сушене, което обикновено е най-малко 14 дни.

Можете да ускорите процеса, ако започнете със стаите, които трябва да бъдат завършени първи. Довършителните материали за тези помещения вече трябва да бъдат закупени към момента на започване на мазилката. Някои екипи могат да осигурят топлинен пистолет за ускоряване на процеса на сушене. И накрая, можете да изоставите класическата мазилка и вместо това да използвате гипсокартон.

Подово устройство

Подовата замазка е един от най-дългите процеси. Въпреки че върху замазката може да се ходи след един ден, ще отнеме до 14 дни, за да изсъхне напълно - което означава, че окончателното подово покритие може да бъде монтирано не по-рано от две седмици.

За да намалите времето, можете да използвате суха замазка, която е готова за полагане на крайното покритие след 2-3 дни.

 

Плочки

Невъзможно е да се автоматизира полагането на плочки, за разлика от много други ремонтни процеси. Но можете да ускорите процедурата, ако предварително закупите плочки, лепило и фугираща смес и съставите точна схема на оформление (в случай на сложен модел). По правило полагането се извършва от един майстор и може да отнеме до седмица (в зависимост от площта на помещенията, където са положени плочките - кухня, баня, тоалетна).

Шпакловка и довършителни работи

Шпакловката обикновено отнема до две седмици, тъй като често е необходимо да се нанесе не един, а няколко слоя шпакловка, като всеки следващ слой се нанася само след като предишният изсъхне напълно.

В края на шпакловането можете да пристъпите към фини довършителни работи - боядисване на стени, лепене на тапети, полагане на ламинат или паркет. На този етап не бързайте - всяка грешка ще бъде забележима. Обикновено отнема една до две седмици, за да се завърши.