ВиК Услуги

Навременната подмяна на щранговете за водоснабдяване е верен спътник на комфорта

Подмяната на водопроводните щрангове е проблем, който така или иначе възниква с времето. Всеки собственик на апартамент в многоетажна сграда е изправен пред него.

Подмяната на щрангове спада към категорията на скъпите ремонти, но необходимостта от ремонт и подмяна на щранг често възниква внезапно.

Само от време на време водопроводът се променя във връзка с плановете на наемателите.

 

Защо е необходимо да се замени щранга

 

Състоянието на тръбите в многоетажни сгради, построени от НР България, оставя много да се желае. През дългите години на работа металът на водопровода е по-тънък и ръждясал, което води до многобройни повреди и течове.

По-малката част от основния ремонт изисква щранг със студена вода, тъй като не всички жилищни сгради са свързани към Топлофикация.

Подмяната на щранговете за подаване на топла и студена вода може да се случи и поради факта, че вътре тръбата е запушена със специфичен разцвет, състоящ се от тежка утайка от ражда, в резултат на което налягането е отслабнало или изчезнало изобщо.

Подобна плака придружава всички тръби, които са изработени от метал и след няколко десетилетия е в състояние напълно да блокира кухината в тръбата. Водопроводът в старите жилищни сгради не се е променил откакто са построени.

Понякога се налага подмяна на щранг за студена вода или щранг за гореща вода поради сериозно влошаване на качеството на течността, която преминава през тръбите.

Но във връзка с тази причина тръбите за студена вода често се сменят, тъй като горещата централизирана вода се счита за техническа и не е подходяща за използване в готвенето - изключително за битови нужди.

Въпреки това може да се наложи подмяна на щранга за гореща вода също толкова вероятно - температурата на подаваната течност влияе отрицателно върху стария метал на тръбите.

 

За всяка извънредна подмяна на щранг, трябва да преговаряте със съседите и да получите разрешение за това. Когато се изисква прехвърляне на щрангове за подаване на топла и студена вода, въпросът трябва да бъде решен и с жилищната служба.

 

Също така може да се наложи да се преместят някои от щранговете на друго място, тъй като първоначалното им местоположение не позволява водопроводните инсталации, желани от собственика на дома, да бъдат свързани към водоснабдителната система в града и вътре в къщата .

Единственото правилно решение за всякакви смущения във функционирането на стария водопровод в жилищна сграда ще бъде абсолютната подмяна на тръбите за студена и топла вода с нови.

Да ги ​​смениш сам или да се обадиш на майстор?

 

Има само два начина да замените щранг със студена вода или топла вода - да се захванете сами или да се обадите на професионалисти и да платите на екипа за нивото на качеството на тяхната работа.

За да вземете окончателно решение, трябва да разгледате всяка от опциите поотделно.
Поканата за занаятчийска бригада ще позволи на собственика да получи качествен водопровод при следните условия:

 • не са необходими усилия за подмяна на щрангове за топла и студена вода;
 • резултатът от извършената работа ще бъде на прилично ниво и качество;
 • изисква значителни инвестиции и средства не само в материали, но и в заплащане на нечий друг труд.

С твърдото решение да извършите всички строителни дейности със собствените си ръце се разкриват следните фактори:

 • загуба на средства е необходима само за придобиване на материал;
 • изисква се значително количество лично свободно време;
 • изисква се определен обем специфични знания;
 • крайният резултат не винаги е удовлетворителен.

След това, когато везните все още са наклонени към лична подмяна на водоснабдителната система в жилището, освен задължителните финансови разходи за материалния компонент се изисква да се вземат предвид и допълнителни парични разходи при закупуване на оборудване, необходимо за работа.

Важно!

При инсталиране на полипропиленови тръби може да са необходими допълнителни инструменти, над стандартния домашен комплект.

 

Но дори и въпреки придобиването на специфични устройства и инструменти, независимо решение на проблеми с щранг ще излезе по-целесъобразно - от страна на безопасността на семейния бюджет, особено когато има голям обхват на работа.

Замяна - избор на тръба

 

На пазара на водопроводни инсталации има доста широка гама от тръби, изработени от различни материали.

Най-често в продажба можете да намерите продукти от следните видове материали:

 

 • мед;
 • стомана;
 • металопластика;
 • полипропилен.

Първите два варианта се считат за остарели и не са толкова надеждни в сравнение с металопластичните и полипропиленовите продукти.

Медта не е подходяща като водоснабдителна система, тъй като може да се окисли. Отначало примесът от меден оксид ще бъде невидим.

Но с течение на годините характерният вкус напълно ще съсипе водата от чешмата, чието качество вече е ниско.

Стоманените изделия не могат да се похвалят със същата издръжливост и ниво на устойчивост на отрицателното въздействие на водата, каквито имат съвременните полимерни тръби.

В допълнение към устойчивостта на корозионни процеси, полипропиленовите тръби и металопластиката превъзхождат обикновените стоманени тръби поради по-големия процес на простотата по време на монтажните работи.

Факт!

Инсталирането на стоманени водопроводни тръби със собствените ви ръце е трудоемък процес, с който начинаещият не може да се справи сам.

 

Последният фактор, който най-накрая се накланя към пластмасовите тръби, е тяхната цена - стоманените тръби са много скъпи, поради което замяната на водоснабдителните щрангове в 80% от случаите изисква само пластмаса.

В по-голямата си част основният избор се прави между полипропиленови продукти и металопластикови тръби.

Всяка от тази двойка опции може да бъде инсталирана със собствените ви ръце, при условие на отлично познаване на основите за извършване на водопроводни работи от този вид.

Металопластичните изделия се славят с по-висока степен на надеждност в сравнение с полипропиленовите.

За да се осигури херметично съединение на съединенията на металопластикови тръби, се използват специализирани фитинги - това ви позволява да не закупите допълнителен ред инструменти.

Но понякога се изисква да се провери херметичността - при недостатъчно умело фиксиране е възможен теч.

Достатъчно голямата гъвкавост на тръбите също значително улеснява процеса на монтаж - пробивът на сантиметър няма да бъде толкова критичен, колкото би бил при стоманените опции.

Въпреки това, металопластичните продукти имат само един недостатък, в сравнение с полипропилена - металопластиката е по-скъпа.

Нюанс!

Идеално, когато целият щранг ще бъде направен от тръби от същия тип. Това ще осигури по-дълъг експлоатационен живот и ще намали риска от бъдещи течове.

Полипропиленовите продукти са с по-ниска цена от металопластиковите тръби, но за успешното им инсталиране ще трябва да придобиете допълнителни умения - да научите как да използвате определен запояващ възел за горещо свързване на пластмасови тръби.

Изключително подобно "заваряване" ще ви позволи да получите надеждно съединение на тръбни секции, без вероятността да се отвори теч. Също така, трябва да се има предвид, че такъв поялник ще трябва да бъде закупен специално или в противен случай - взет от някой за времето на подмяна на водопроводната тръба на апартамента.

В случай, че инсталирането на тръбната разводка не е извършена по най-успешния начин, единствената възможност би била да се премахне повредената секция от сглобената „разводка“ на водопровода и да се замени с цяла.

Трябва да се има предвид, че полипропиленовите тръби са разделени на два вида - обикновени пластмасови тръби и със стъклофибър, алуминиева фложка.

Обикновените полипропиленови тръби са подходящи изключително за захранване със студена вода в апартаменти. В случай на промяна на комуникациите с топла вода се използват полипропиленови продукти, облицовани със стъклофибър, алуминиева фложка.

Как се извършва работата

 

За да направите своя собствена подмяна на щранг за водоснабдяване на апартамент, първо трябва да се запознаете с процеса и внимателно да проучите всички възможни "клопки".

Директната подмяна на тръби изглежда така и включва следния списък с манипулации:

 1. Изчертава се схематично изображение на начина, по който ще бъде разположен новият водопровод.
 2. Водоснабдяването на щранга е спряно или входът е затворен, в зависимост от дизайна на водоснабдяването в жилищната сграда. Това се извършва от упълномощен служител на водопровода.
 3. Старите тръби се отстраняват.
 4. От нови тръби се сглобява щранг и се монтира на място съгласно схемата.
 5. Нови тръби за водоснабдяване са свързани към общата система на жилищната сграда.
 6. Монтаж на съответните водопроводни компоненти - кранове и други.

Само при условие на нормално функциониращ водопровод във вътрешната комуникационна система на апартамента, можете да разчитате на комфортен престой за дълъг период от време.

Основното нещо е да не пестите от материали и инструменти, тогава успехът при подмяната на щранга е гарантиран.