Блог

7 най-добри стила за декориране на апартамент

Оценете
(1 глас)

Когато мислите за ремонт, трябва да вземете решение за стила на завършване на апартамента, в който ще бъде направен дизайнът. Интернет е пълен с идеи за декориране на стаи, но може да бъде трудно за начинаещ да разбере границите на всеки стил. Изглежда невъзможно да се създаде последователен интериор само на базата на снимки от интернет.

Всъщност създаването на интериор, придържайки се към стила, който харесвате, не е толкова трудно - просто трябва да имате представа за характерните черти на стила, най-използваните цветове и декоративни елементи. Нека да разгледаме 7-те най-популярни опции за дизайн на апартамент в София.

Класически стил

Интериорът е като в най-добрите дворци на Велика България, големи пространства, скъп декор, тежък текстил - всичко това е класически стил на интериорна декорация. Той възниква в ерата на дворцовия шик и става все по-популярен през вековната си история. Днес луксозните стаи на Запад често са декорирани в класически стил, а в България преосмислената класика започна да се използва дори в малки апартаменти.

Цветовата гама за довършване на стаи в този стил е изключително обширна. Любителите на светли стаи могат да използват пастелни нюанси: бежово, слонова кост, светло сиво, както и избелени нюанси на всякакви други цветове.

За да декорирате апартамент в класически стил, е възможно да използвате тъмни, дълбоки нюанси, които могат да подчертаят добрия вкус на собственика на апартамента с правилния подбор на мебели и интериорни детайли. Давайки предпочитание на благородни нюанси на синьо, зелено и червено, не забравяйте да ги загасите с по-спокойни, съвпадащи цветове.

Важна характеристика на класическия стил е наличието на симетрия, която се изгражда от центъра на композицията. Този център може да бъде камина или голяма мебел, около която симетрично са разположени останалата част от вътрешното обзавеждане при основен ремонт на  къщата.

Симетрията трябва да се подчертае и от декоративни елементи. Сдвоени подови лампи и вази, картини с еднакъв размер в богато украсени рамки, големи огледала, които поддържат централната линия на композицията, ще направят това перфектно.

Между другото, подовите лампи в интериора ще изпълняват не само декоративна функция. Наличието на маса осветителни тела също е отличителна черта на стила. Използвайте аплици, настолни лампи и дори свещи, за да създадете множество сценарии за осветление. В този случай основният елемент трябва да остане голям елегантен полилей, украсен с кристал.

Има още няколко характерни черти, по които лесно можете да различите интериор в класически стил:

 • Преобладаването на естествени материали както в общото довършване, така и в декора;
 • Скъпите естествени подови настилки;
 • Използване на мрамор;
 • Декориране на тавана и стените с мазилка, корнизи и корнизи;
 • Обикновена декорация на стена или наличие на ненатрапчив модел.

Разбира се, класическият интериор е скъп не само визуално. Ако решите да реализирате такъв дизайн, бъдете готови за факта, че елегантните дървени мебели, естествените подови настилки и сложните декоративни елементи ще струват солидна сума.

Прованс

Стилът на Прованс, известен също като френската страна, ще ви помогне да създадете усещане за вечно лято във вашия апартамент. Стилът изглежда особено добре при декорирането на селски къщи, защото това е точно неговата първоначална цел.

Френското благородство от 17-ти век купува летни къщи в провинцията и иска да ги обзаведе толкова красиво, колкото градските си имоти. Самата среда предполагаше, че стилът на страната трябва да бъде по-близо до природата. Така се появи добре познатият Прованс.

 

Сред характеристиките на този стил са:

 • Използването на пастелни цветове в интериора;
 • Преобладаването на флорални мотиви както върху тапети, така и върху текстил;
 • Винтидж мебели;
 • Изкуствено състарени мебели;
 • Изработка на текстилни елементи от естествени материи - памук и лен;
 • Изобилие от растения в саксии и под формата на букети;
 • Голям брой малки интериорни детайли - статуетки, вази, пана, свещници, картини.

Естественият и лек интериор в стил Прованс крие старателната работа на дизайнера зад привидната си простота. Изобилието от различни детайли може да създаде ефект на претрупаност, но в умели ръце, дори в малко пространство можете да създадете уютен интериор, ръководен от принципите на Прованс.

Минимализъм

Декорирането на апартамент в минималистичен стил е едно от най-често срещаните интериорни решения в целия свят. Стилът привлича със своята простота, въпреки че изисква висока степен на внимателност. Минимализмът е история за функционалност и удобство, които са създадени с чисти цветове и геометрични линии.

 

Както във всички предишни стилове на интериорна декорация на апартаменти, естествеността се оценява в минимализма. Следователно, противно на общоприетото схващане, минимализмът не може да се нарече евтино решение за апартамент. Наред с дървените мебели и естествените подови настилки широко се използват пластмасови и метални конструкции, както и материали, подобни на естествените. Основното правило е, че всички детайли в такъв интериор трябва да бъдат с високо качество и да изглеждат добре.

За този стил те избират затворени системи за съхранение, които не претеглят пространството. Всички мебели са функционални или дори многофункционални, тъй като една от целите на такива дизайни е запазването на свободното пространство. Предпочитание се дава на мебели, които образуват ясни линии и прости геометрични форми.

Цветовата схема на минимализма може да се нарече монохромна. Обикновено използваните цветове са бяло и сиво, но е възможно да се използват и бежови нюанси. Стените и таванът често са боядисани, а на пода е положено покритие, което имитира естественото.

Светлите стени се поддържат от изобилие от осветление. Големите прозорци ще бъдат предимство за дизайна на минималистичен интериор, но липсата на естествена светлина успешно се компенсира от скрити изкуствени източници - фоново осветление и прожектори. Поради изобилието от светлина всяка стая ще изглежда лека.

Основната характеристика на минимализма е почти пълното отсъствие на декоративни детайли. В помещенията са поставени само няколко декоративни елемента, които не се различават по цвят от общата картина. Погледът също няма да се задържи върху текстила - в такива интериори използването му е минимално. Популярни решения за прозорци са римски щори или щори, в някои случаи прозорците изобщо не са покрити с допълнителни елементи.

Скандинавски стил

Страните от Северна Европа ни донесоха друг невероятно популярен стил на жилищен дизайн. Декорирането на апартамент в скандинавски стил е най-добрият вариант за дискретни хора, които ценят практичността и хармонията на околното пространство.

 

На пръв поглед интериорите, направени в скандинавски стил, не се различават от интериорите в минималистичен стил. Снимки на стилове на довършване на апартаменти от Интернет ще ни потвърдят това. В действителност тези два стила имат редица важни разлики:

 • В скандинавския стил се предпочитат светли, студени нюанси, които се оживяват от ярки акценти. В минимализма е за предпочитане да се използва черно и бяло, не се използват ярки цветове;
 • Скандинавският стил изоставя метала и пластмасата в полза на естествените материали и техните имитации;
 • Текстилът в скандинавски стил е широко разпространен и изработен от естествени тъкани;
 • Интериор в минималистичен стил се създава чрез мебели, а в скандинавски стил - чрез всички видове ярки и сложни декори. Самото обзавеждане също има значение. Предпочитание се дава на светли дървесни нюанси и прости форми.

Така скандинавският стил изглежда по-удобен поради наличието на детайли, въпреки че всъщност той все още представлява същия обмислен и функционален интериор.

Лофт

Двусмисленият брутален стил, роден в Америка през втората третина на миналия век, привлича вниманието и не оставя никого безразличен. Loft се използва за декориране на търговски помещения, но много хора мечтаят да декорират апартамент в стил лофт.

Стилът се формира в резултат на превръщането на бивши фабрики в евтини жилища за американската бохема. Основните характеристики на стила са продиктувани от трудните условия, в които са живели художниците и музикантите по това време.

 

За дизайн в стил таванско помещение е идеално отворено пространство без ненужни прегради, с високи тавани и големи прозорци. Подходящ вариант би бил апартамент с отворен план или апартамент в стара тухлена сграда. Последният вариант ще ви позволи да разрушите ненужните стени, за да създадете общо пространство.

Дизайнерите, когато проектират решения в този стил, често прибягват до нестандартни решения, комбинирайки кухнята с хола, както и премахвайки преградите между спалнята и банята.

За много хора таванското помещение се свързва със сурови текстури, стени, покрити с мазилка или напълно изчистени до тухли, бетонни подове и домашно изработени мебели. Всичко това е отчасти вярно, но на настоящия етап стилът има няколко направления.

Например, за барове и кафенета често се използва индустриална посока, която е много близка до описаните по-горе идеи. В апартаментите дизайнерите предпочитат да намерят баланс между небрежност и лукс, добавяйки причудливи елементи на модерното изкуство и състарени мебели. Това е бохемско таванско помещение.

Що се отнася до цветовия дизайн на интериора, няма ясни препоръки или граници, но се предпочитат светлите нюанси. Има примери за довършителни апартаменти в стил лофт, които съчетават груби текстури с пастелни цветове. Това е възможно в отделна посока - така нареченият бляскав лофт. В този случай саксии с растения, барокови декоративни елементи и гирлянди ще бъдат комбинирани с груби детайли.

И така, какво създава този специален тавански дух? За разлика от други стилове, тук е уместно да се говори не за наличието на някои елементи, а за тяхното отсъствие. По-специално, когато проектирате интериор, ще трябва да изоставите тапети, ламинат, окачени тавани, линолеум, както и различни имитации. Без „тухлени“ панели - само естествен материал.

Отличителна стилизираща техника е отвореното съхранение. За книги и съдове се използват рафтове с дървени и метални рамки. Дрехите се окачват на груби метални релси. Комбинират се с груби на вид лампи с метални абажури.

И най-важното е, че таванско помещение може да бъде създадено със скромен бюджет. Стилът е подходящ за реставрирани стари мебели и семпли решения за облицовка на стени и тавани, които могат значително да намалят разходите за ремонт.

Край на формуляра

Арабски стил

Красотата и богатството на Изтока се демонстрират от арабския стил. Интериорите, декорирани в този стил, са особено луксозни и традиционни. Може би никоя друга дизайнерска посока не може да се похвали с такова разнообразие от декоративни елементи и бунт от цветове.

 

Сложни дизайни на тавана, украсени с различни орнаменти, цветни тапети с елегантни дизайни, мозаечни подове са само част от характерните черти на този стил. Сред характеристиките на такъв интериор са:

 • Геометрични и флорални шарки както в цялостната декорация на стаята, така и в декора;
 • Наличието на стенни панели във формата на ромби, квадрати и шестоъгълници;
 • Подове от плочки и мозайка, покрити с килими с геометрични шарки;
 • Арки, които заместват врати, както и сводести отвори за прозорци. Прозорците могат да бъдат покрити с резбовани дървени капаци или решетки;
 • Изобилие от елегантни, приглушени източници на светлина - полилеи, аплици, подови лампи, лампи от стъкло или метал;
 • Изобилие от текстил, изработен от скъпи тежки тъкани;
 • Има много килими, които се поставят не само на пода и стените, но и върху мебелите.

Най-голям интерес представляват мебелите, които не са типични за други стилове. Ниски дървени шкафове, ниски дивани с голяма хоризонтална повърхност, всякакви ориенталски банкети - тахти, шкафове с различни конфигурации. Мебелите често са украсени с издълбани дизайни и инкрустирани с камъни. Вместо столове в такива интериори се използват възглавници, украсени с бродерия.

Не всеки може да реши да декорира апартамент в арабски стил. Ще бъде трудно да създадете такъв сложен интериор сами, но разходите за създаване на дизайн определено ще бъдат изплатени с ентусиазирани комплименти от гостите.

Модерен стил

Уникален синтез на всички популярни днес стилове е модерният стил в интериорния дизайн. Същността му е проста - модерен интериор създава благоприятен фон, който при добавяне на различни детайли може да се превърне във всеки друг подобен стил.

 

Модерният интериорен дизайн включва:

 • Светлинни решения за стени и подове;
 • Наличието на прости геометрични мебели без декоративни елементи на фасадите;
 • Свободно оформление на стаи, разделени на зони с помощта на мебели и допълнителни конструкции, например подиуми;
 • Умерена интериорна декорация, предимно с предмети на изкуството;
 • Малко количество практични мебели.

За разлика от много други стилове, модерният стил не поставя изисквания към материалите, от които са изработени подовите настилки, мебелите и някои видове текстил. Това прави дизайна на декорацията на апартамента в модерен стил достъпен.

Между другото, когато подготвяте такъв интериор, експертите съветват да се даде предпочитание на издръжливи подови покрития, например паркет. Дори ако съдържанието на апартамента е евтино, визуално обзавеждането ще изглежда по-скъпо. Освен това подмяната на скучните мебели и декори е много по-лесна от подмяната на подови настилки, които са загубили външния си вид.

Що се отнася до декорацията на стени, в момента се счита за боядисване на стените както за всекидневните, така и за останалата част от апартамента. Имайте предвид, че боята ще изглежда добре само върху идеално равна повърхност.

Друга особеност на модерния интериор е следването на тенденциите и наличието на интересни, понякога противоречиви дизайнерски елементи. И така, типична история за такъв ремонт е комбинацията от лукс и евтини предмети. Например, на тавана може да има луксозен кристален полилей и прости евтини мебели на пода. Добре подготвеното завършване на апартамент в модерен стил прави интериора гъвкав и готов за промяна, което ви позволява да добавяте модерни детайли, без да правите глобални промени в цялостния външен вид на стаята.