Блог

Митове за обратната осмоза, популярни в ежедневието ни

Оценете
(1 глас)

Водата е незаменима част от човешкия живот и физиология. Към днешна дата, един от основните стремежи на обикновените хора е да я опазят максимално чиста и подходяща за ежедневна консумация. Подходящ за целта метод да се случи това е чрез добре познатия процес на обратна осмоза.

Въпреки популярността си обаче, филтрацията на вода чрез обратна осмоза често е съпроводена и от редица митове, които не ни позволяват да осъзнаем напълно как протича физичното явление и какви са ползите от него. Затова нека разгледаме няколко широко разпространени схващания, които до някаква степен се разминават с реалността.

Мит 1: Обратната осмоза премахва абсолютно всички минерали от водата

Често срещано вярване е, че обратната осмоза премахва 100% от минералите във водата, лишавайки я от основни хранителни вещества. Въпреки че напрактика е вярно, че системите от подобен тип понякога пречистват и полезни елементи, то определена част от тях си остават. 

Действието на обратната осмоза е насочен основно към замърсители като олово, хлор и други примеси, като гарантира, че водата остава безопасна за пиене. Всъщност премахването на определени минерали може да бъде и полезно само по себе си, особено ако те присъстват в прекомерни количества и представляват риск за здравето.

Мит 2: Водата, получена вследствие на обратна осмоза, има гладък и неприятен вкус

Друго погрешно схващане е, че водата, пречистена чрез обратна осмоза, няма вкус и е неприятна за консумация. В действителност липсата на примеси често води до по-чист и по-освежаващ вкус, който е дори по-предпочитан от някои хора. Причината да се мисли по подобен начин най-вероятно се корени в липсата на минерали като калций и магнезий, с които сме свикнали. Нека и да не забравяме, че няма вкус, който резен цитрусов плод да не може да оправи, така че това не е достатъчна причина да се лишим от множеството ползи.

Мит 3: Обратната осмоза изразходва много вода

Притесненията относно загубата на вода често биват повдигнати във връзка с обратната осмоза. Вярно е, че се генерира отпадъчен продукт, но с напредъка на технологиите той е доста по-малко, отколкото хората си мислят. Съвременните системи включват функции за пестене на вода, свеждащи до минимум въздействието върху околната среда. Освен това нека не забравяме, че отделената вода също е използваема за различни битови цели като например поливане на растения или почистване.

Мит 4: Системите за обратна осмоза изискват значителна поддръжка и са скъпи за експлоатация

Редица хора избягват системите за обратна осмоза поради убеждението, че са скъпи за поддръжка и работа. И въпреки че първоначалната инвестиция в закупуването и инсталирането на подобна система не е малка, дългосрочните ползи често надвишават моментните разходи. 

Периодичната поддръжка като смяна на филтри и мембрани е от съществено значение за успеваемостта на инвестицията, но сама по себе си не е прекалено скъпа. Освен това, като се имат предвид ползите за здравето и потенциалното намаляване на разходите за бутилирана вода, общата рентабилност на системите за обратна осмоза изглежда по съвсем различен начин.

Мит 5: Само замърсената вода има нужда от пречистване чрез обратна осмоза

Често срещано възприятие е, че филтрация е необходима само за пречистване на видимо замърсена вода. Всъщност много примеси са микроскопични и неуловими с просто око, но това не ги прави по-малко опасни за човешкото здраве. Дори водата, която изглежда напълно бистра, може да съдържа вредни замърсители. Обратната осмоза е мощен метод за премахване на широк спектър от вещества с негативен ефект върху организма, като гарантира, че течността, която консумирате, е с най-високо качество, независимо как изглежда.

Мит 6: Системите за обратна осмоза премахват полезните бактерии от водата

Много хора вярват, че обратната осмоза не прави разлика между различните микроорганизми и елиминира полезните бактерии заедно със замърсителите. Но процесът е насочен основно към премахването на разтворени минерали и вредни вещества, оставяйки малките същества до голяма степен на спокойствие. 

Въпреки че на теория обратната осмоза може да премахне някои бактерии и вируси, тя не би следвало да лиши водата от целия микробен живот вътре в нея. А ако във вас са останали някакви вътрешни притеснения по този въпрос и предпочитате всичко от сходен характер все пак да го няма, към системата могат да се добавят UV или въглеродни филтри за справяне с потенциални микробни проблеми.

Мит 7: Обратната осмоза е бавна и неефективна

Битува отдавнашно схващане, че системите за обратна осмоза са бавни и неефективни, но към днешна дата подобно становище далеч не е точно. Технологичният напредък доведе до разработването на високопроизводителни конструкции за пречистване, които могат да генерират значително количество изрядна течност за относително кратко време. Освен това, много модерните единици за обратна осмоза са проектирани да пестят място и да работят тихо, като се справят с всяко потенциално опасение относно тяхната производителност.

И въпреки че митовете и погрешните схващания относно обратната осмоза продължават и ще продължат да съществуват, от нас зависи да се информираме и да правим по-добри избори, които да окажат положително влияние на качеството ни на живот.