ВиК Услуги

Ремонт на водоснабдителни мрежи: преглед на честите повреди

Прекъсването на водоснабдяването в къщата е един от основните проблеми, с които всеки собственик може да се сблъска. Прекъсванията, свързани с водоснабдяването, трябва да

бъдат елиминирани незабавно, но за да направите това, трябва да знаете основните видове неизправности, които могат да възникнат по време на работата на водоснабдителната система. Основната причина, поради която подаването на вода спира, е износването на системата и невъзможността за своевременна поддръжка. Следователно, за да не се случват чести повреди, трябва внимателно да наблюдавате състоянието на водоснабдителната система.

Съдържание:

Основни повреди във водоснабдителните системи

 

През годините на експлоатация във водопроводните системи са установени най-честите повреди и неизправности. Следователно модерният ремонт не отнема много време.

Основни неизправности:

 • Налягането в водопровода не е правилно. Разбиването се случва много често, поради което в многоетажни сгради водата може да не се подава към горните етажи. Причината за ниското налягане може да бъде повреда на помпеното оборудване.
 • Натрупване на голямо количество различни видове замърсяване. Възниква поради пренебрегване на навременното почистване на водопровода.
 • Разбивка на помпена станция или оборудване, което се използва за подаване на вода.
 • Теч на вода в системата. Възниква поради разкъсване на водопровода. Определя се от показанията на измервателния уред.
 • Прекомерна кондензация на повърхността на водопровода.
 • По време на работа на системата се генерира неестествен шум.
 • Замразяване на водопроводи. Следва поради неправилна или некачествена изолация.

За да се определи неизправността на системата, се извършва задълбочена диагностика, която изисква използването на подходящи измервателни уреди и специализирани инструменти.

Как да установите неизправност или теч

 

Отнемането на повреда не отнема много време, достатъчно е да се извършват последователно посочените действия.

Определяне на неизправност на водоснабдителната система:

 • Налягането не отговаря на номиналното. За да се определи естеството на тази повреда, се използва специално устройство, наречено манометър, което показва налягането. Налягането се измерва в началото на тръбопроводната мрежа, където водата влиза в сградата. Ако параметърът е подценен, тогава всички клапани, както и регулаторът на налягането, се отварят.
 • Прекомерно натрупване на мръсотия и отломки. Необходим е пръстенен манометър, който ви позволява да контролирате налягането в ставите на армировката. За да се определи запушването в системата, е необходимо да се измери налягането в различни части на системата. Ако разликите са очевидни, тогава зоната с излишно налягане е запушена. При липса на измервателни уреди е достатъчно да се отворят всички клапани. Ако водният поток е слаб, това означава запушване на системата.
 • За да се определи изтичането на вода от системата, е достатъчно да се извърши визуална проверка на тръбопровода. Дори и с появата на лека кондензация, общата консумация на вода ще бъде много по-ниска, отколкото без нея. Ако тръбопроводът е монтиран встрани, мястото на теча може да се определи от отворените части на тръбите, за наличие на вода или с помощта на детектор за течове. В случай на теч в главната линия трябва да се използва цилиндър със сгъстен въздух. Той показва повредената зона чрез изпръскване на вода навън, под голям натиск.
 • Прекомерното налягане е следствие от твърде сериозна промяна в нивата на водопроводните арматури. За да се елиминира високото налягане, е необходимо да се използват мембрани и стабилизатори в различни точки на системата.

Течовете са най-честата повреда във водопроводните мрежи

Течове често могат да бъдат намерени не само в жилищни сгради, но и в частния сектор. Възможно е да разрешите този проблем сами, но ще ви е необходим специализиран инструмент и консуматив.

Последователност и различни опции за премахване на изтичането на вода:

 • Започвайки да премахвате изтичането на вода, е необходимо да затворите водата в района, където ще се извършват ремонтните дейности. За качествен ремонт се изисква цялостно изсушаване и обработка на повредената зона. Ако пренебрегнете тези точки, след кратък период от време отново ще се наложи ремонт.
 • За да отстраните теча, можете да използвате съвременни уплътнители или висококачествено епоксидно лепило. Тези материали не се разрушават от действието на водата и я задържат добре дори под високо налягане. За да нанесете уплътнител или епоксидно лепило, не само ще трябва да изсушите мястото, където се е случил пробивът, но и да го почистите с фина шкурка. След тези операции можете да използвате уплътнител, той трябва да се нанесе на тънък слой, по цялата повърхност. Ако се използва епоксидно лепило, след това върху тръбата трябва да се постави и специална превръзка, която е траен и евтин материал. След отстраняване на теча, не използвайте тръбопровода в продължение на 12 часа.
 • По-модерен начин за премахване на теча е инсталирането на специален фланец. Фланецът е тръбен елемент, който се състои от две части и ви позволява надеждно да изолирате повредения участък. Инсталирането ще отнеме повече време, отколкото просто запечатване на теча с уплътнител. Но фланецът може да се използва няколко пъти.
 • Ако под ръка нямате специални консумативи, но има стара тръба с подходящ диаметър, тогава тя може да се използва като скоба. Необходимо е да изрежете малко парче от нея и да го поставите върху лепило при теча. Старата тръба надеждно ще задържи пукнатината и ще предотврати появата на вода.

Популярно е да се използва студено заваряване за премахване на течове. Този материал се използва дори при течове на горивна система на превозни средства. Студеното заваряване в рамките на 5 минути, ако постоянно се меси в ръцете, се превръща в лепкаво и меко вещество. След това трябва да се приложи към теча и да се остави да изсъхне. Вече след 1 час заваряването става много силно и твърдо.    

Ремонт на метални тръби

 

Пластмасовите конструкции се намират само в съвременните многоетажни или частни къщи. По принцип трябва да работите със стари метални тръбопроводи. Ремонтът на такива тръби изисква малко по-различен подход и други строителни материали.

Ако метална тръба тече, трябва да се определи точното място, където се намира. След това изключете водата и изсушете добре мястото, където ще се извършва ремонтът. За да се избегнат течове, достатъчно е да се използва обикновена марля, старателно импрегнирана с циментов разтвор. Този материал трябва да бъде увит около теча, няколко слоя подред. Също така трябва да вземете място до повредената зона. Този метод на ремонт не изисква инвестиции, но е неудобен, тъй като циментът трябва да съхне един ден, за да се втвърди напълно. След това време можете да продължите да експлоатирате тръбопровода.

Има по-надежден вариант за ремонт на тръби, при който вместо марля се използва азбестово влакно. Придава на пластира допълнителна здравина. Можете също да използвате епоксидно лепило вместо цимент.

Ако отворът е малък, тогава най-лесният начин е да завиете подходящ болт в него. Освен това, за подобряване на херметичните свойства, върху болта се поставя мека метална шайба. Такъв ремонт може да се извърши само като временна мярка, тъй като скоро може да се появи отново теч.

Какви материали трябва да се използват за ремонт на тръби

 

Понякога ремонтът на тръбопровода не може да се извърши без подмяна на тръбата. Дългият експлоатационен живот, без подходяща поддръжка, води до невъзможност за ремонт. Съвременните тръби се произвеждат от различни материали, които имат повишена здравина, издръжливост и надеждност.

За полагане на външния участък на тръбопровода най-често се използват полиетиленови тръби. Тези продукти имат редица характеристики:

 • Достъпна цена.
 • Дълъг експлоатационен живот.
 • Ремонтът и поддръжката не изискват много време и пари.
 • Голям избор от необходими части и допълнителни елементи.

За вътрешното полагане на тръбопровода се използват металопластикови или полипропиленови конструкции.

Основните разлики между полипропилена:

 • С правилната връзка плътността на тръбите е много висока.
 • Ниски цени за продукти.
 • Имунитет срещу химични елементи с агресивна структура.
 • Липса на корозия.
 • Дълъг експлоатационен живот.

В момента най-популярни са армираните пластмасови тръби. Те притежават всички необходими качества:

 • Продуктите са по-скъпи от полипропилена, но по-евтини от металните конструкции.
 • Лесен и бърз за инсталиране.
 • Устойчив на корозия и вредни химични елементи.

 

Ако мислите че не можете да се справите сами с това, ние сме точно за това и просто трябва да ни се обадите на тел. 0897-403-510