Блог

Каква е разликата между шпакловката и мазилката?

Оценете
(2 гласа)

Искате ли да знаете каква е разликата между шпакловка и мазилка? Всъщност това е важен въпрос, особено ако сте започнали ремонт на дома. Предлагаме ви полезна информация за строителни и довършителни смеси - шпакловки и мазилки, техните свойства и предназначение. А също и за правилното практическо

приложение на мазилка и шпакловка при изравняване на стени и тавани.

1. Шпакловка и мазилка - строителни смеси за изравняване на повърхности

Строителните конструкции много рядко имат идеално равни повърхности. По правило финото довършване се предхожда от изравняване на основите. За тази цел се използва мазилка и шпакловка на стени и тавани със специални разтвори.

Формално сходната цел на тези строителни и довършителни смеси води до факта, че те често се бъркат. Междувременно разликите между шпакловка и мазилка са много значителни. Ето защо си струва да разберем по-подробно как те се различават по състав и обхват.

2. Мазилка - състав за изглаждане на големи неравности

Мазилката се използва за хоризонтално и вертикално изравняване на основите и изглаждане на значителни повърхностни неравности. Освен това мазилката е в състояние да подобри топлоизолационните, хидроизолационните и звукопоглъщащите свойства на стената или тавана. Това зависи от дебелината и състава на мазилката, която може да включва различни пълнители.

Казано по-просто, мазилката (като шпакловка) е смес от пълнител, добавки и свързващо вещество. Свойствата и характеристиките на мазилката ще зависят от набора от тези компоненти. В момента най-често се използват два вида смеси - цименто-пясъчни и гипсови мазилки.

Циментово-пясъчна смес

Това е най-често срещаният състав, който се използва активно при външни и вътрешни довършителни работи. Тази мазилка се характеризира с добра здравина и устойчивост на влага, устойчивост на температурни крайности. Ако се спазва технологията на приложение, тя може да издържи повече от две десетилетия. И с всички тези предимства циментово-пясъчната мазилка се счита за много евтин, бюджетен вариант за довършителни работи.

Съставът на сместа включва цимент и пясък, пластификатори и пълнители. Мазилката с такова решение ви позволява да изравните доста значителни неравности. В практически смисъл обаче задачата е много трудна, изискваща определени професионални умения. Материалът се характеризира с ниска пластичност, което усложнява процеса на нанасяне. В допълнение, циментово-пясъчната мазилка изсъхва дълго време, поради което работата се разтяга във времето.

Гипсова смес

За разлика от предишната версия, гипсовата мазилка изсъхва бързо, пластична е и се нанася лесно. Той обаче е подходящ само за сухи помещения, тъй като е силно хигроскопичен, т.е. способността да "диша". Това означава, че когато влажността се повиши, тя ще абсорбира влагата от въздуха, а когато намалее, ще я върне обратно в атмосферата.

В обикновените стаи този процес е доста полезен, тъй като поддържа постоянен микроклимат. Но в мокри помещения това в крайна сметка води до разрушаване на покритието. Недостатъците на състава включват по-ниска якост в сравнение с циментово-пясъчната смес. А също и много по-висока цена.

С помощта на специални пълнители, мазилките получават допълнителни свойства. Перлит, експандиран полистирол, вермикулит - подобряват топлоизолацията на слоя. Разширена глина, пемза, перлит - шумоизолация. Полимерни добавки - хидроизолация.

3. Шпакловка - смес за изравняване на дребни повърхностни дефекти

Шпакловъчните смеси се използват там, където е необходимо да се изравни основата с малки дефекти. Като правило, по време на окончателната подготовка на повърхността за боядисване, нанасяне на тапети или други довършителни материали.

Основната разлика от мазилката е, че в шпакловката присъстват пълнители от много по-малки фракции. Благодарение на това шпаклованата повърхност е много по-равна и гладка, отколкото след мазилка. В интерес на истината, често шпакловката е само следващата операция след нанасянето на мазилката, за да се изравни окончателно повърхността на стената или тавана.

В зависимост от предназначението шпакловките се разделят на следните видове:

  1. Гипсово лепилоТук се използва пълнител с по-едри частици, което позволява шпакловката да се нанесе на относително дебел слой без последващо напукване. Такава смес е предназначена за първоначално подравняване и оставя след себе си малко грапава повърхност.
  2. Довършителна шпакловка. Както подсказва името, това са смеси за финишно изравняване преди фино финиширане. Нанасят се на по-тънък слой от предишния вариант. Поради наличието на по-фини фракции в състава на частиците от тези на изходните шпакловки, завършващите смеси правят повърхността по-гладка. И последващото и шлайфане също не създава проблеми.
  3. Универсална шпакловка. Това са строителни и довършителни смеси, които са кръстоска между стартови и завършващи шпакловки по състав. Те обикновено се използват с цел спестяване на пари, когато няма съществени дефекти по повърхността или когато изискванията за крайния резултат не са твърде високи.

Шпакловките могат да се различават не само по предназначение, но и по вида на основата.

Тук има цял набор от материали, ние изброяваме само основните групи:

  • цимент . Те се отличават с висока якост и водоустойчивост, поради което се използват главно за довършване на мокри помещения или външни стени. По правило такива смеси изсъхват дълго време и и не се шлайфат;
  • декоративна мазилка . По-мек, по-гъвкав и лесен за нанасяне. Те изсъхват доста бързо и добре, но могат да се използват за вътрешна декорация на помещения с ниска влажност;
  • полимерна шпакловка . Шпакловките на основата на латекс или акрил стават все по-широко разпространени. Те са също толкова лесни за използване като гипс, но в същото време се отличават с добра устойчивост на влага;
  • маслена шпакловка. Това са смеси, използвани предимно за изравняване на бетонни и дървени повърхности. Като правило, за последващо боядисване.

ВАЖНО!

Изборът на подходяща шпакловка при ремонт на апартамент или довършване на офис не е лесна задача, която трябва да поверите на специалист. Качеството на стените и таваните ще зависи от този избор.

4. Мазилка и шпакловка: каква е разликата в нанасянето?

Основната разлика в съставите на шпакловката и мазилката е размерът на фракцията на пълнителя. И тази разлика определя особеностите на сферата на тяхното използване. По-големите частици в състава на гипсовите разтвори ви позволяват да положите по-дебел слой без риск от напукване, лющене и разрушаване. А малките частици в шпакловъчните смеси позволяват идеално изравняване на повърхностите, нанасяне на тънък слой материал и премахване на малки дефекти.

Обхват на мазилката

Процедурата за мазилка се използва в случаите, когато е необходимо да се изправи основата с голяма кривина на повърхността, със значителни издутини, ями, капки. Типичен пример за стена за измазване тук е тухлената зидария.

Използването на мазилка ви позволява да изравнявате значителни повърхностни разлики - до 50-70 mm. В този случай дебел слой се нанася на няколко прохода и ако има дебелина над 30 mm, тогава той задължително се подсилва.

Обхват на Шпакловките

Шпакловъчните смеси се използват за създаване на най-равна повърхност върху основи с малки дефекти и разлики. По правило се допуска слой шпакловка с дебелина не повече от 15 mm. В същото време на места с най-голяма дебелина на слоя шпакловката обикновено се извършва и на няколко прохода и с армировка със специална мрежа, за да се избегне напукване и отлепване на покритието.