Блог

Основен ремонт на селска къща: етапи, нюанси, съвети

Оценете
(3 гласа)

Всяка къща, построена преди двадесет или повече години, има нужда от основен ремонт. В допълнение към високата цена на строителните материали, самият ремонт включва огромни разходи за труд. Ето защо трябва предварително да си представите какви трудности ви очакват в процеса на кардинално обновяване на жилища.

 В тази статия ще ви кажем как да направите солиден основен ремонт на селска къща.

Характеристики на основен ремонт на селска къща

 

Основните ремонти се извършват много по-рядко от козметичните. Обикновено се прави на интервали от няколко години, защото изисква много време, материали и финансови разходи. Следователно основният ремонт трябва да се планира предварително и да се подготви за него старателно.

Основният ремонт на къщи е доста сложен и отнемащ време процес. Необходимо е да се обмисли интериорният дизайн на помещенията, да се изготви проект и оценка на разходите, да се изберат подходящи материали, да се актуализират комуникациите и да се извършат довършителни работи. Освен извършените вътрешни работи в помещенията, къщите се нуждаят от ремонт на покрива и обновяване на фасадата.

 

Характерни щети в стари селски къщи, които е важно да се коригират

 

Преди да започнете ремонт и закупуване на строителни материали, е необходимо да се състави компетентен план за действие. За да направите това, трябва внимателно да инспектирате структурата и да оцените нейното състояние. Какво е първото нещо, на което трябва да се обърне внимание при ремонт на стара къща?

Най-уязвимите места на селските къщи включват:

Външни стени . Най-често в тях се образуват пукнатини, стоманените греди ръждясват, вътрешни елементи (например летви) гният, бетонът се отлепва, а слабите шевове пропускат водата. И така, влажните сутеренни стени показват липса (ерозия) на хидроизолация на основата или неправилен дизайн. Голямо внимание се изисква на топлоизолацията и вътрешната вентилация на стените.

Вътрешни стени с лоша звукоизолация, нарушаване на правилата за пожарна безопасност (запалим довършителен състав, липса на обработка със забавяне на горенето), отделяне на мазилка поради лошо качество на покритието или влага.

Врати и прозорци , които в старите селски къщи, като правило, трябва да бъдат сменени. Проверете первазите (целостта на покритието, здравината им), изолацията на металните рамки (за конденз). На вратите, ключалките и фитингите обикновено са повредени, понякога по време на свиването на основата, уплътнението е изкривено или отлепено. Когато в къща с метална входна врата не е осигурен студен вестибюл, на вътрешната му повърхност се появява конденз.

Покрив. Още през 90-те години плочките бяха много популярни, които често се поставяха произволно. Обърнете внимание на дизайна на гредите - има ли изкривяване там, гният ли гредите? Не забравяйте, че покривният пай обикновено се състои от непокътнати топло, пара, хидроизолационни слоеве. Надстройките и комините на покрива трябва да са непокътнати. Разгледайте улуците, като проверите надеждността на техните закрепвания.

Междуетажните подове, или по-скоро техните греди, са склонни да се отклоняват и да се напукват поради грешни изчисления в проекта. Ако няма хидроизолация между дървената греда и тухлената стена, първата ще трябва да бъде заменена. Много често в мазета можете да намерите стоманени греди или бетонни подове с недостатъчна дължина.

Подовете могат да бъдат със захабено дюшеме или изгорял линолеум, с големи празнини между дъските, скърцащи дюшемета, пукнатини и дупки в масивни тавани, нестабилни подови настилки от ПДЧ.

 

стълби . Почти всяко дървено стълбище в стари селски къщи се нуждае от реставрация или подмяна на износени елементи. Често се нарушават правилата за пожарна безопасност и балюстрадите са разположени твърде близо една до друга.

ВиК . Най-вече в порутени сгради се налага подмяна на ВиК инсталации. Това са запушени или спукани тръби, неправилно положени комуникации, водещи до редовни запушвания, невъзможност за използване на бойлер или котел за загряване на вода.

Отоплението често е представено от стара разпадаща се печка (типично за дървени къщи), форматът на адаптера не е подходящ за адаптиране към общата газоснабдителна система, много широки комини бързо се пълнят със сажди, няма регулатори на отопление, радиатори (предимно чугун ) са неизползваеми.

Електричеството в старите къщи се характеризира с неизползваеми електрически кабели, ниско напрежение в мрежата (не е предназначено за съвременни домакински уреди и е достатъчно само за осветление и телевизия), остарели предпазители.

 

Основен ремонт на селска къща: списък на работите

 

Основният ремонт на дома започва с подробен план за действие, чието поетапно изпълнение ще доведе до успешен резултат. Колкото по-подробни са неговите точки, толкова по-лесно е да се оцени обхватът на работата, необходимото време и финансови разходи. Във всеки случай планът ще бъде съставен по свой начин.

 

Примерен работен план:

 1. изготвяне на дизайнерски проект;
 2. бюджетиране, изчисляване на необходимостта от материали и инструменти;
 3. отстраняване на неизползваеми конструкции, ремонт и подмяна на комуникации (канализация, водопроводи и газопроводи, електрическо окабеляване, отопление, вентилация);
 4. ремонт на врати и прозорци;
 5. ремонт на фасада и основа (отстраняване на старото покритие и нанасяне на ново);
 6. ремонт (подмяна) на покрив на стара къща, шумоизолация и изолация на таван;
 7. ремонт на ВиК и довършителни работи на бани;
 8. ремонт на кухня;
 9. ремонтни дейности в стаите.

 

Защо имате нужда от план:

 • да знаете какво да правите и кога;
 • да си представите предварително външния вид на бъдещия дом и да сравните резултата с идеята;
 • да се изчисли точното количество закупени строителни материали.

Ако искате да демонтирате или преместите стени (прегради), водопроводни, отоплителни или газови уреди или да смените електрическа печка с газова, ще ви трябват официални разрешителни.

 

Те могат да бъдат получени от съответните районни организации. За да направите промени в техническия паспорт по време на основен ремонт на селска къща, трябва да напишете заявление и да подадете пакет документи с подробно описание на бъдещата работа. За да разберете дали трябва да имате разрешение за някакъв вид ремонт, вижте информационния лист - всички структури, включени в плана, подлежат на ремонт. Въпреки това, за разширяване на допълнително пространство, например лятна кухня, е необходимо разрешение. В противен случай тя ще бъде призната за незаконна и задължена да бъде съборена.

 

Какво означава основен ремонт на селска къща до ключ

 

Имате съответните разрешителни и разпечатка на проекта, време е да започнете ремонта.

Веднага възниква въпросът кой ще го направи?

 • Търсите бригада за ремонт на къща?
 • Да използвате услугите на фирми?
 • Да направите всичко сами?

 

Към този въпрос трябва да се подходи, като се вземат предвид вашите финансови възможности и свободно време. Освен това не пречи обективно да оцените строителните си умения. В съответствие с предварителния план, част от работата може да се извърши самостоятелно, а останалата част може да бъде поръчана от специалисти или целият процес може да бъде поверен на майсторите. Това ще се нарече основен ремонт на селска къща до ключ. Предвижда абсолютно всичко, свързано с основния ремонт на жилища, и се извършва от специализирана фирма по договор.

 

Намирането на истински професионалисти в София също не е лесно. Често се препоръчва да поръчате услугите на бригада или строителна организация, която е извършила работа с приятели или познати. Или разгледайте обектите, които избраните от Вас строители ремонтират или вече са завършени. Това ще ви позволи да видите качеството на работата и да разберете мнението на клиентите.

Днес всяка компания дава гаранция за своите услуги. Но наемането на отделен екип често е много по-евтино от споразумение с организация за строителство и ремонт.

 

Основен ремонт на селска къща отвътре: етапи и нюанси

 

Етап 1. Изготвяме дизайнерски проект.

Преди да започнете основен ремонт на селска къща, разберете какъв краен резултат искате да получите. За тази цел можете да използвате компютърна програма за 3D визуализация, която ще ви помогне да изберете хармоничен интериорен и екстериорен дизайн на къщата. За да направите това, достатъчно е да въведете размерите и плана на сградата в програмата.

По същия начин те се определят с цвета и текстурата на покритието, желаната форма на фасадата, стълбите и покривите, различни аксесоари и дори външния вид на двора.

Като се има предвид желаната гама от цветове и текстура на вътрешните (външните) елементи, се избират подходящи материали.

Разбира се, услугите на дизайнерите са скъпи. Въпреки това, ако имате недостиг на време за разработване на интериора и пълен контрол на ремонтните дейности, професионалист може да поеме тази отговорност. Във всеки случай можете да използвате различни хора за всеки етап от първоначалното планиране, ако не се справяте сами.

 

Етап 2.  Изчисляваме количеството материали и инструменти, създаваме оценка.

Общото количество необходими материали включва всички компоненти, които са необходими за ремонт на всяка част от сградата: стаи, санитарни възли, фасада, таван и покрив, комуникации.

Необходимо е да се направят точни измервания на всички повърхности (стени, таван, под) на всяка от стаите, след което да се изчисли необходимото количество довършителни и допълнителни материали. Трябва да се измери дължината на проводниците и тръбите, използвани за създаване на комуникации.

 

Ако предпочитате независим основен ремонт на селска къща, купете поне следния набор от инструменти:

  • ръчен строителен перфоратор с възможност за пробиване;
  • електрически прободен трион;

 

  • Ъглошлайф
  • Комплект отвертки;
  • строителен телбод;
  • ножовки за метал, дърво;
  • клещи;
  • резачки за тел;
  • длето;
  • чук;
  • ножици за метал;

 

  • Нивел;
  • шпатули (големи, малки, оребрени за полагане на плочки);
  • рулетка;
  • отвеси;
  • дърводелски квадрат;

 

 • строително въже;
 • молив и креда за маркиране;
 • корито и лопата (за приготвяне на мазилка);
 • скеле.

 

Етап 3.  Демонтираме стари конструкции и ремонтираме комуникации.

Отстраняването на стари покрития се счита за най-мръсната работа. В същото време се отстраняват тапети, слой от старата мазилка и шпакловка, дървени первази. Ако се очаква подмяна на дограма, первазите и дограмата се демонтират. Същите действия се извършват и с стълбовете на интериорните врати.

В процеса на такава работа се генерира много боклук, който е желателно незабавно да се събере и изнесе. За това обикновено се поръчват услугите на специализирани фирми. След като освободите помещенията от демонтажа на отпадъци, можете да продължите към следните видове работа. Сега трябва да премахнем старите комуникации.

Не съжалявайте за износеното окабеляване - премахнете го напълно. Това не само ще развали цялата свежест на ремонта, но може да причини вреда под формата на пожар в къщата. Когато планирате да смените радиатори, също почистете старите ръждясали тръби наведнъж, тъй като с течение на времето те все още ще изтекат и ще развалят вашия основен ремонт на селската къща.

По-трудно е да демонтирате старите комуникации, разположени в банята и кухнята. Тези тръби трябва да се отстранят внимателно със инструменти. Те вече няма да са ви полезни, така че смело ги занесете на сметището.

По-добре е да поверите създаването на нови комуникации (например електрически кабели) на професионалисти. Квалифициран електротехник ще постави кабели много по-добре, ще избере материали, контакти и ключове, отколкото някой аматьор ще направи.

 

Фините (декоративни) ремонти започват, когато са готови основните комуникации, прозорци, врати и водопровод.

Етап 4.  Сменяме прозорци и врати.

Въпреки че монтирането на вратата „направи си сам“ за основен ремонт на дома изглежда напълно възможно, смяната на прозорците е най-добре да се остави на експертите.

Всеки знае, че в къщата трябва да има много дневна (естествена) светлина. Според стандартите размерът на всички прозорци не може да бъде по-малък от 10% от площта на сградата. Представете си какъв дискомфорт изпитва човек, като през цялото време е в слабо осветена стая. В такава стая зрителната острота намалява, стайните растения умират, трудно е да се направи пълно почистване. Освен това липсата на естествена светлина води до преразход на електричество и в наши дни това важи дори за богати собственици на жилища.

 

Нивото на осветеност на жилищата се определя не само от броя и размерите на прозорците, но и от параметрите на стъклата, поставени в тях. Тъй като обикновените очила (или прозорците с двоен стъклопакет) са склонни да улавят ултравиолетовите лъчи, няма да можете да организирате шикозна оранжерия или солариум в къщата си. За това са подходящи скъпи кварцови очила, които се купуват само за определени нужди.

 

Как да подредите прозорците в селска къща?

 • В спалнята и кухнята прозорците трябва да гледат на югоизток, така че слънчевата светлина да влиза там сутринта, а вечерният залез да не заслепява очите.
 • В хола е по-добре да поставите прозорците на запад и да се насладите на залеза, като вечер изключвате осветлението за по-дълго време.
 • Помощните помещения трябва да са обърнати на север, за да се избегне излишното ненужно осветление, тъй като там ще се съхраняват храна, оборудване, инструменти и материали.
 • Ако в стаята има няколко разнообразни прозореца, по-добре е да ориентирате големите на юг, по-малките на север.
 • Прозорците, обърнати на юг и запад, трябва да бъдат засенчени с помощта на естествени строителни конструкции (балкони, покривни надвеси), щори и дървета, растящи в близост до къщата.

 

Трябва да се отбележи, че измерванията и самият монтаж на прозорци са невъзможни без определени умения и опит, тъй като в резултат на неправилни действия прозорецът може да не пасне или инсталирането му ще изисква регулиране на размера на отвора на прозореца.

Компетентното монтиране на прозорци по време на основен ремонт на къщи не само ще удължи тяхната експлоатация, но ще бъде в състояние да отговори на съвременните стандарти за топло- и звукоизолация.

 

Самостоятелното инсталиране на вратите се извършва в следната последователност:

 1. Старата врата се отстранява заедно с касата;
 2. В почистената врата се монтира нова дървена рамка (с помощта на дълги самонарезни винтове и дюбели) или метална конструкция с помощта на широки метални щифтове, които се забиват в стените (заварени към рамката);
 3. Празнините, останали в отвора, се запълват с монтажна пяна и се замазват, докато изсъхне;
 4. Врата се окачва на панти, смазани с машинна грес.

 

Етап 5.  Топло изолация на къщата и инсталиране на вентилация.

Микроклиматът на всяка стая се определя от температурата и влажността на въздуха. Те от своя страна се дължат на правилна топлоизолация и надеждна защита от пара, както и достатъчно проветряване на пространството.

Температурата в къщата зависи от два компонента - отопление на въздуха и вътрешни повърхности (стени, под, таван). Най-благоприятната температура на въздуха в жилищна сграда се счита за +20 °С, повърхности - 17 °С. В същото време трябва да се вземат предвид личните предпочитания на жителите. Например възрастните хора обичат по-топлите стаи. Така че в идеалния случай е по-добре да имате регулатори на отопление във всяка стая, за да създадете там подходящ микроклимат.

Често стените в старите къщи са лошо изолирани или изобщо нямат топлоизолация. Поради това има температурен контраст вътре и извън сградата, което води до образуване на конденз и повишена влажност. В резултат на това жителите изпитват дискомфорт и постоянно задух. Ако е невъзможно да се анализират стените, можете да ги обшиете с топлоизолационни материали отвътре или отвън.

 

Започвайки основен ремонт на селска къща, трябва да обърнете внимание на вентилацията на помещения с висока влажност, които включват бани, мазета и кухни. Например във високите сгради се осигурява смукателна вентилация въз основа на разликата в налягането между студен и топъл въздух. И в частни домове този принцип не е приложим. В 2-3-етажна сграда налягането на въздуха е незначително и обменът на въздух трябва да преминава през стените, които трябва да бъдат изолирани с дишащи съединения и снабдени с пароизолация. За това обикновено се използва пенополистирол (обикновен и екструдиран), дунапрен флекс, плочи от минерална вата и др.

Прозорците и вентилационните отвори допринасят за допълнителна вентилация, но през студения сезон този метод не е много удобен. За тази цел в строителството на къщи се използва изпускателна система, базирана на действието на вентилатори. Тези устройства извеждат отработения въздух, заменяйки го с пресен уличен въздух.

За подобряване на микроклимата на помещенията по време на основен ремонт на селски къщи е по-добре да се използват естествени строителни материали (дърво, глина, тухла, гипсова мазилка, вар), които абсорбират влагата и абсорбират миризми.

Етап 6.  Извършване на ремонт на бани и кухни.

На първо място се ремонтират по-трудоемките помещения - кухнята и баните. Поради високата влажност подовете там обикновено са покрити с керамика. Ако е необходимо, можете да инсталирате система "топъл под" под плочката и да я затворите с тънка замазка.

По отношение на стените има няколко характеристики:

 • стените в банята са почти изцяло покрити с плочки или по-евтини пластмасови панели;
 • облицовката на тоалетната е подобна, но понякога горната част на стената (2/5 от височината) е покрита с тапет;
 • в кухнята плочките са частично положени по стените (обикновено около работните повърхности), останалата част от пространството е покрита с тапети.

 

Ако финансите позволяват, тогава всяка от стаите може да бъде оборудвана с практичен и естетичен окачен таван, който ще придаде на интериора определен стил. Но можете също да използвате PVC панели или просто да боядисате тавана.

Следващата стъпка в основния ремонт на селска къща е инсталирането на водопровод, мивки, мебели и други аксесоари.

 

Етап 7.  Ремонт на стаите.

След отстраняване на стари тапети в хола, дефектите на стените се изравняват с шпакловка, изчакват се да изсъхнат и се залепват нови тапети. Таванът може да бъде окачен или покрит с тапет.

Подът в стаите е завършен с ламинат, паркет, мокет или балатум - както желаете. Ако сте доволни от бившия паркет, не трябва да го махате. Просто се шлайфа и пак се лакира. Ако е необходимо, помещенията могат да бъдат оборудвани със система "топъл под".

Декорацията на стените на вътрешното пространство не е просто приятна за окото. Тя предпазва състава на стената от повреда, запазва нейния топло- и пароизолационен слой. Ето защо, когато избирате довършителни материали, трябва да вземете предвид характеристиките на стаите. Така че за кухнята и детската стая се препоръчват бои или миещи се шпакловки. За спалнята е подходящо нещо уютно, например винилови тапети, за офиса - дървена ламперия.

Започвайки окончателното довършване на дървени стени по време на основен ремонт на къщи, те трябва да бъдат третирани със съединения, забавящи горенето, които предпазват дървото от пожар. Боята е много подходяща за това, тъй като изпълнява две функции - изолационна и декоративна. Но също така се избира внимателно, тъй като всички довършителни материали, включително бои, се произвеждат както за външна, така и за вътрешна употреба. Последните от тях не са толкова устойчиви на външни въздействия на околната среда, UV радиация и температурни крайности, но имат отлична покривност и естетика.

Важна роля играе екологичността на материала. Например в старите къщи все още има повърхности, боядисани с тежки оловни съединения. Те са издръжливи и издържат десетилетия, измиват се добре и не избледняват, но са много вредни за здравето. Между другото, не трябва да се използват и евтини маслено-алкидни бои, тъй като отделят опасни химикали. Отличен избор за вътрешна декорация на стени са вододисперсионните бои. Напълно безопасни за хората, те позволяват на стените да дишат и не пречат на естествената вентилация.

Основен ремонт на селска къща отвън: основи, покрив, фасада

 

Ремонт на основи

Тъй като основното натоварване пада върху основата, тя изисква специално внимание. Ако в къщата има пукнатини, измествания и изкривявания, основата трябва да бъде укрепена. Обикновено за това се използват винтови пилоти. Този метод минава без разрушаване на сградата и демонтаж на износената основа. Укрепването може да се извърши по всяко време на годината, дори през зимата в студено време. Ако основата е частично разрушена, тогава отстрани на тази секция може да се създаде допълнителна зидария и да се свърже със старата.

 

Ремонт на покрив и таван

Извършвайки основен ремонт на селска къща, можете сами да ремонтирате покрива. Но ако обемът на работата е голям и включва подмяна на гредите и покривните материали, по-добре е да наемете манипулатор или да използвате услугите на специалисти.

Счупените греди са подсилени с наслагвания. С гнили опори, покривът и рамката се демонтират, монтира се временна опора, след това се изрязва повредената зона, протезата се монтира върху гредите и се поставя върху (основата за гредите). Всички дървени елементи трябва да бъдат третирани със защитно съединение. На метални покриви малките дефекти се покриват с лепенки, по-обемните повреди са облицовани с нови листове. При смяна на парче покривен материал или листов материал краищата на новите лепенки се обработват с битумен мастик.

Като цяло основен ремонт на селска къща е невъзможен без модернизация, ремонт на покрива и тавана.

 

Обикновено ремонтът на покрива включва следната работа:

 1. Демонтаж на цялото покритие с последваща подмяна с ново;
 2. Ремонт на износени участъци от покриви;
 3. Отстраняване на покрива и гредите за създаване на по-сигурна основа за тежки покривни инсталации.

Топло- и звукоизолацията на тавана се извършва, както следва:

 • отворите между гредите под монтираното покритие са запълнени с пяна или минерална вата в един слой;
 • облицовката е направена под фиксираната изолация (като правило това е облицовка от пластмаса или дърво);
 • подът на тавана е покрит с два слоя пяна (всеки с дебелина 5 см), като фугите на горния не трябва да лежат върху фугите на долния;
 • отгоре се поставя запълване с експандирана глина със слой от 20 см.

 

Ремонт на фасадата на селска къща

 

След реконструкцията на покрива и мансардата дойде ред и на фасадната модернизация. Привежда се в ред, като се отстраняват слоеве стара боя и мазилка, след което пукнатините се запечатват, неравностите се замазват и стените отново се шпакловат за довършителни работи. Преди нанасянето на мазилката се полага нагревател. Ако искате да избегнете мазилка, можете да използвате фасадни панели за декорация.

 

За това най-практичният вариант би бил да покриете къщата с сайдинг. Такъв материал служи дълго време, а цветовата палитра и разнообразието от структурата му отварят широки възможности за избор, включително имитация на тухла, естествен камък и дърво. Такава широка гама от материали ще ви позволи да реализирате най-креативната идея за дизайн.

 

Освен това под сайдинга може да се добави още една изолация, например минерална вата, като по този начин се оформя вентилирана фасада.

Полагането на сайдинг по време на основен ремонт на селска къща се извършва в следния ред:

 1. Цялата обшита повърхност е оборудвана със специални метални скоби;
 2. Върху тях се фиксира дървена греда с профил 50x80 мм или алуминиев метален профил, образувайки рамка;
 3. Листовете от минерална вата са приковани към стените на сградата с дълги нокти с голяма шапка, а ставите се обработват с монтажна пяна;
 4. Изолацията е покрита с фиксираща мембранна тъкан, така че изолацията да не се издухва от клетките и да диша свободно;
 5. Сайдинг панелите се монтират върху рамката отдолу нагоре.

Важен съвет: за максимална ефективност на такава система разстоянието между гърба на сайдинга и изолационния слой трябва да бъде приблизително 4 cm.

 

Колко струва основен ремонт на селска къща от професионалисти

 

Ремонтът на селска къща до ключ е много търсена услуга на нашия строителен пазар. Цената на ремонта и реконструкцията на различни къщи и помещения от строителни и ремонтни организации може да се нарече само приблизително. По-точна цена се изчислява след проверка от специалисти на обекта, оценка на обхвата на бъдещата работа, като се вземе предвид тяхната сложност. След ремонт до ключ, вместо старата сграда ще имате красив, модерен и топъл дом за уютен престой.