Блог

Ремонт на баня в нова сграда: цени, материали, полезни съвети

Оценете
(1 глас)

Разликата между ремонтите в старите къщи и в новите сгради е значителна. Ако в първия случай трябва да започнете с мръсна работа, да премахнете старото покритие, да извадите оборудването, да демонтирате стари тръби, тогава ремонтът в новата сграда ще се извърши без труден подготвителен етап. Но това изобщо не означава,

че всичко ще продължи също толкова лесно. В тази статия ще ви разкажем какво очаква тези, които планират ремонт на баня в нова сграда.

Откъде да започнете ремонт на баня в нова сграда

 

Към такова важно събитие трябва да се подходи напълно въоръжено, след като са проучени всички нюанси и характеристики. Специално внимание заслужава ремонтът на банята в нова сграда. Опитът на много занаятчии и собственици показва, че работата в нова сграда и във старо жилище е значително различна. Нека се спрем малко повече на детайлите.

 

минуси:

  • Преди да започнете цялата работа, е необходимо да подравните добре стените, новата сграда може да се различава по наличието на кухини, които могат да бъдат идентифицирани с конвенционален чук. Ако се открият такива места, струва си да ги напълните с мазилка.
  • Често в новите сгради има неравности по тавана и стените, които е желателно да се отстранят, за да се извърши качествено и надеждно ремонта. Изравняването на повърхностите е отговорна и най-дълга подготвителна работа.
  • Преди да изравните стените и да започнете довършителните работи, трябва да се погрижите за полагането на комуникации, като електричество, водопровод и отопление, ако качеството на инсталираните не ви подхожда. Ако новата сграда вече е оборудвана с всичко необходимо, можете да оставите всичко както си е.

Професионалисти:

  • При ремонт на баня в нова сграда не е нужно да харчите пари за премахване на старите подови и стенни настилки.
  • Баня в нова сграда ви позволява да започнете работа от нулата, дава възможност да изберете абсолютно всеки дизайн.

Ние ще определим последователността на ремонт на баня в нова сграда. Първо, решете какво искате да получите като резултат и каква трябва да бъде стаята. Обмислете всички възможности: дали е планирано преустройство, какъв вид водопровод искате да инсталирате, какъв вид декорация ще има по стените, пода и тавана. Можете да се възползвате максимално от въображението си, да разгледате готови опции в интернет или да изберете отделни елементи на декора, които харесвате, и да разработите свой собствен интериор въз основа на тях. Има много начини да създадете уникален дизайн, когато ремонтирате нова баня.

След като си представите какво трябва да стане в банята, можете да започнете да измервате помещението. Това е необходимо, за да се изчисли правилно количеството необходими материали, които ще трябва да бъдат закупени. Ще ви разкажем за приблизителните цени на облицовъчния материал в следващия раздел.

След като изчислите размерите на стаята, можете да започнете да изготвяте проект. Трябва да подходите към този въпрос възможно най-внимателно, а не просто да си го представяте в ума си какво, къде и как ще имате. Най-удобният вариант би бил да се разработи подробен проект с точно посочване на всички размери на банята и разположението на оборудването.

Това ще помогне за рационално използване на пространството, правилно инсталиране на водопровод и обмисляне на местоположението на всички елементи: от контакти и ключове до врати и лампи. Голям плюс ще бъде показването в проекта на всички комуникационни трасета (канализация, водопроводи и електрическо окабеляване).

Разработеният проект може да послужи като основа за изчисляване на всички разходи за ремонт, включително позицията на непредвидените разходи, без които, както показва опитът, няма да работи. След като направите оценка, можете да продължите към закупуването на всички материали и оборудване. След това ще трябва да решите кой ще извърши ремонта - нает екип или ще го направите сами.

Ако решите да свършите цялата работа сами, по-добре е да поверите такива етапи като инсталиране на водопровод и изпълнение на електрическата част на специалисти, така че всичко да бъде направено възможно най-надеждно и стаята да се радва на своята функционалност.

Когато планирате ремонт на баня в нова сграда в София, не забравяйте да зададете времева рамка, за да не я разтягате за дълго време.

Очаквана цена за ремонт на баня в нова сграда

 

Подходете с цялата отговорност към избора на материали, банята е място, където всичко трябва да има съответните качества, като устойчивост на влага, способност да издържа на температурни промени.  Не избирайте материали само на принципа да са  евтини.

Ще бъде трудно да се намерят точни данни за параметрите на необходимите материали и не е лесно за човек, който е далеч от строителните работи, да се ориентира в тях, по-добре е да изберете тези, които са специално предназначени за ремонт на баня. 

Най-добрите материали за ремонт на баня в нова сграда

 

Когато ремонтирате баня в нова сграда, обърнете внимание на качеството на тръбите. Най-подходящият материал за тях е полипропиленът. Металопластичните тръби ще струват повече и според техните технически характеристики са по-подходящи за разпределяне на отопление в апартамент или за мрежа със сложна конфигурация. В банята секциите на тръбопровода са предимно прави, без завои, освен това уплътненията в ставите на металопластични тръби не са много надеждни и със сигурност ще изтекат, докато пропиленът може да бъде заварен в здрав монолит и монтиран в стената без страх .

Ако говорим за PVC или полиетиленови тръби, тогава те са по-подходящи за селски къщи, сглобяеми панелни къщи и други краткотрайни и ненадеждни сгради. Когато избирате стоманени тръби, вземете предвид не само цената им, но и факта, че те ръждясват отвътре, те са по-трудни за инсталиране. И предвид факта, че не са необходими много тръби за апартамент или малка къща, няма смисъл да се пести от тях.

Забележка: за да не се налага да купувате повече от една диамантена бормашина, която е скъпа, внимателно измерете външния диаметър на тръбите с шублер.

Струва си да се обърне внимание на качеството на фитингите за пропиленови тръби. За баня, където достъпът до тръби понякога е труден, те трябва да бъдат избрани само от твърда пластмаса. Металните продукти трябва да се използват, когато са свързани към оборудване, като например бойлер.

 

Използването на фитинги ви позволява да направите монолитен водоприемник, който може да бъде качествено скрит, без да се страхувате от течове. Вярно е, че тази технология е осъществима само при използване на специален поялник.

Невъзможно е да се съединят тръбите и ако е необходимо да се съединят две тръби, използвайте специален съединител.

Полимерните сферични кранове са най-подходящи като спирателни вентили; те могат да бъдат запоени в пластмаса. За да свържете метален кран и пластмасова тръба, трябва да вземете пластмасова тръба с удебелени стени и вътрешна пластмасова резба. Има и тръби, в които резбата е нарязана върху метална вложка, но практиката показва, че при горещи тръби такава резба постепенно отслабва и започва да изтича.

Когато избирате подово покритие, спрете вниманието си върху порцелановите изделия. На цената си ще излезе малко по-скъпо от плочките, но ако площта на пода е малка, разликата е съвсем незначителна и покритието ще зарадва със своята издръжливост и гладка, неплъзгаща се повърхност. Последната точка е много важна при подреждането на баня, тъй като нараняванията в резултат на падане на хлъзгав под се случват много често.

Когато купувате подови плочки, внимателно проверете размера и повърхността на плочките за чипове и пукнатини.

  1. Помолете да извадите няколко плочки от различни кутии. Ако продавачът ви откаже, отидете в друг магазин.
  2. Поставете плочите настрани, като ги притиснете силно и проверете горната им част. Ако разликата в размера между 3-4 чифта е малка - до 1 мм, тогава такава партида може да бъде закупена, само предварително, също толкова внимателно да разгледате предната повърхност.
  3. След като прикрепите плочките една към друга с предните им страни, не трябва да виждате хълм, „корито“ или „пропелер“.
  4. След това подлагаме продукта на щателна проверка по предната повърхност за наличие на точки, микропукнатини, микродъги (гледаме повърхността отблизо срещу светлината). Ако забележите нещо подобно, не трябва да правите покупка, тъй като в близко бъдеще банята ви ще се замърси и ще бъде много трудно да я почистите.

Такива строги критерии са продиктувани не само от естетически съображения, но и от хигиенни изисквания. В крайна сметка наличието на микропукнатини, вдлъбнатини или неравности е изпълнено с растеж и разпространение на невидими за окото замърсявания и бактерии, които могат да причинят заболявания. Затова избираме най-висококачествения материал, но ще бъде много по-лесно да се грижим за него в бъдеще. Освен това в банята винаги има труднодостъпни места и не бива да оставяте мръсотията да се натрупва там, спестявайки облицовка.

Средство за фиксиране на плочки е да изберете нещо, което изсъхва в рамките на 12-24 часа. Това е особено важно, ако ремонтът на банята в нова сграда се извършва независимо. Такъв запас от време ще ви позволи да забележите и коригирате недостатъците и да премахнете недостатъците. Благодарение на бавното съхнене на лепилото структурата му е по-хомогенна, което не оставя възможност за заселване на микроби под плочката.

Трябва да се вземе шпатула за лепене на плочки, като се вземат предвид препоръките, посочени на кутията с лепило. Ако няма специални инструкции по този въпрос, трябва да закупите шпатула със зъби от 3 до 6 мм. Не си струва да използвате инструмент с по-големи зъби, тъй като те произвеждат твърде релефни канали, което в резултат може да доведе до образуване на празнини под плочката.

Не забравяйте да закупите специална резачка за плочки с диамантен накрайник, който съответства на диаметъра на тръбите, които сте закупили. Пластмасовите кръстове ще улеснят полагането на плочки. Парче електрически кабел с голям диаметър (0,5-0,6 см) във винилова изолация е идеално като устройство за фугиране. За този процес пригответе фланелени или микрофибърни кърпи, за да избършете незабавно излишната фугираща смес.