Блог

Почистване на канализация

Оценете
(0 гласа)

Почистването на канализацията е процедура, по време на която се отстраняват запушванията и се възстановява производителността на канализацията. Първичното замърсяване се отстранява с бутало или битови химически активни вещества. Но рано или късно домашните уреди спират да действат и трябва да се обърнете към специалисти.

 

 Причини за запушвания и техните разновидности

 

Според вида на образуването канализационните запушвания се разделят на три вида.

 

  1. Естествено.

Образува се по време на работа. Замърсяването постепенно се утаява по стените на тръбите, втвърдява се, намалявайки вътрешния диаметър на тръбопровода и образувайки тапи.

 

  1. Механични.

Образува се в резултат на попадане на големи чужди предмети в канализационната система.

 

  1. Технологични.

Причината за влошаването на производителността е нарушение на технологията на полагане на канализационната мрежа. Тези нарушения включват:

- неточен дизайн;

- голям брой завои на тръбопроводи;

- несъответствие на диаметъра на тръбата със стандартите и др.

 

 Почистването на канализацията в частна къща и други сгради може да бъде разделено на два вида - вътрешно и основно. Вътрешен се отнася до мрежата от тръбопроводи, разположени вътре в помещенията и свързани с основната линия. Състоянието на последното се наблюдава от специални служби, но частната мрежа се нуждае от внимание от собственика и своевременно насочване към специалисти.

 

 Основната причина да отидете при професионалист е естественото запушване. Примесите, постъпващи в канализационната система, се утаяват по стените на тръбопровода, смесват се помежду си и се втвърдяват. По-големите частици се забиват в тръбните съединения и завои, създавайки голямо запушване. Например животинските косми, събрали се в определена зона, „улавят“ частици пясък, строителни смеси, мазнини и пр. На принципа на филтър. С течение на времето се превръща в вид корк, който може да бъде отстранен само с помощта на специално оборудване.

 

 

 Методи за почистване на канализацията

 

Преди да започнете работа, е необходимо да диагностицирате и точно да установите причината и местоположението на запушването. Съвременното оборудване дава възможност да се извърши видеоинспекция на тръбопровода и да се установи причината за неизправността на канализацията.

 

Има няколко метода за почистване.

 

  1. С импровизирани инструменти / препарати.

Използва се вкъщи. В най-добрия случай това е бутало или химикал. лекарство за битова употреба. В най-лошия случай парчета стоманена тел и други съмнителни аксесоари, които могат да донесат повече вреда, отколкото полза. Във всяка ситуация по този начин е възможно да се отървете само от слаби запушвания, но не и от плътния слой замърсяване, натрупан през годините (или дори десетилетия). В такава ситуация ще помогне само свързването със специализирана компания с необходимото оборудване и възможности.

 

  1. Химикали.

В канализационната мрежа се въвежда специално съединение, което взаимодейства с натрупаните мазнини, косми, пясък и други замърсители и ги разтваря. Предимствата на този метод включват простота и дезинфекциращи свойства. Недостатъците са химическа атака и съмнителна ефективност в случай на прекалено силни запушвания.

 

  1. Пневматично.

Почистването се извършва в резултат на подаването на сгъстен въздух в тръбопровода, който се принуждава от компресора. Методът е приложим дори за канализационни мрежи с много завои. Ефективен при силни трайни задръствания и натрупвания.

 

  1. Хидродинамичен метод.

Хидродинамичното почистване на канализационната система се извършва чрез подаване на поток от вода под налягане към тръбопровода. Процедурата изисква специално оборудване. Днес това е един от най-ефективните и широко разпространени методи за възстановяване на пропускателната способност на тръбите. Методът се отличава със своята ефективност, екологичност и гъвкавост. Процедурата може да се извърши при минусови температури. Справя се с различни видове запушвания. В зависимост от вида на последните се избират дюзи от щанцоващ или ротационен тип.

 

Как да спестите пари и струва ли си?

 

Дори и с редовни превантивни мерки, рано или късно ще се наложи цялостно почистване на канализационната система. Цената за услугата варира в зависимост от сложността на необходимата работа, характеристиките на запушването, метода на щанцоване, съответното оборудване.

 

Естественият импулс е да се намесиш независимо или да се свържеш с частно лице. В най-добрия случай такъв опит за спестяване на пари ще доведе до временно облекчение. Това е така, ако частният майстор е наистина знаещ човек и блокирането не е сериозно. В противен случай може да се получи повреда на отделни части на тръбопровода, което да доведе до скъпи ремонти. В случай на трудно отстраним щепсел, дори опитен майстор няма да може да се справи с подръчните инструменти. В резултат на това все още трябва да се свържете със специализирана служба, оборудвана с необходимото оборудване. Във всеки случай допълнителните разходи са неизбежни.

 

Най-печелившият вариант във всички отношения е незабавно да се обадите на екипа, като се свържете с компания, която предоставя съответните услуги. Това ще спести не само пари в бъдеще (професионалното почистване ще елиминира проблема за дълго време).