Блог

Ремонт на жилище в нова сграда

Оценете
(1 глас)

Все повече хора предпочитат да купуват апартаменти в нови сгради. Това се дължи на възможността за избор на оформление, използването на най-новите технологии и материали и липсата на необходимост от основен ремонт. Въпреки това, дори в нова сграда с фино покритие, често се изисква

известна работа за подобряване на интериора. Необходимостта от ремонт в ново жилище може да бъде породена и от несъвършенства, допуснати от строителната фирма. Може да се наложи да се коригират недостатъците в довършителните работи или да се заменят комуникациите с лошо качество. В този случай, преди да започнете ремонтни работи, трябва да се свържете с разработчика с молба за отстраняване на дефектите. Но ако искате да създадете наистина уникално пространство, тогава ще трябва да извършите по-сериозна работа по ремоделиране и промяна на дизайна на помещенията. Правилното планиране и компетентният подход ще ви помогнат да направите новия си дом още по-комфортен и уютен.

 

Подготовка за ремонт: основни етапи

Преди да започнете ремонт в новия си дом, трябва да подготвите:

 • Първият етап е проверка на помещенията и изготвяне на работен план. Препоръчва се да се обърне внимание на състоянието на стените, таваните, подовете и прозорците. Трябва също така да определите необходимостта от подмяна на водопроводни и електрически кабели.
 • След това трябва да изчислите бюджета за ремонтни дейности. Трябва да вземете предвид всички разходи: от закупуване на материали до заплащане на специализирани услуги. Препоръчително е да оставите малка сума за непредвидени разходи.
 • След това можете да започнете да избирате материали и довършителни елементи. От значение е качеството и издръжливостта на избраните материали, както и съответствието им със стила на интериора.
 • Особено внимание трябва да се обърне на намирането на изпълнители. Най-добрият вариант би бил да се свържете с професионални занаятчии или фирми с добра репутация. Струва си да се запознаете с портфолиото от реализирани проекти и да прочетете отзивите на клиентите.
 • Важен етап от подготовката за ремонт е сключването на споразумение с изпълнителите. Той трябва ясно да посочва всички условия и срокове за работата, както и разходите и процедурата за плащане.

Също така е необходимо да се вземат предвид възможните неудобства за съседите и жителите по време на ремонт, свързани с шум, прах и временна липса на комфортни условия. Ако планирате да извършите ремонт след завършване на дома си, препоръчително е да имате план, за да сведете до минимум тези неудобства.

 

Избор на материали за довършителни работи: съвременни тенденции

Ремонтът на нов дом е необходим не само за създаване на красив интериор, но и за повишаване на неговата функционалност и издръжливост на довършителните елементи. Не бива да пестите от качеството на материалите - по-добре е да похарчите малко повече пари за издръжливи и надеждни артикули, отколкото да се натъкнете на проблеми в близко бъдеще.

Днес популярна тенденция в декорацията е използването на екологични материали. Естествено дърво, камък, бамбук - всичко това създава естествена, приятелска атмосфера и създава комфорт в нов дом. Също така е важно да се вземе предвид функционалността на избраните материали. Например, за пода е по-добре да използвате практичен ламинат или паркет, които са лесни за поддръжка и ще издържат дълго време.

Не забравяйте за стилистичната съвместимост на материалите един с друг и с цялостната концепция на интериора. Актуалните тенденции включват комбинация от различни текстури и нюанси, което ви позволява да създадете уникален и хармоничен дизайн.

Разбира се, изборът на материали не винаги е лесен, но следвайки съветите и тенденциите, можете да създадете стилно и функционално пространство в новия си дом.

 

Характеристики на ремонт в нова сграда

Преди да започнете ремонт на апартамент в нова сграда, е важно да се вземат предвид характеристиките, свързани със свиването на сградата. Този процес на естествено слягане и компресиране на почвата под основата води до промени в положението на стените и таваните. Първият признак на свиване може да бъде появата на пукнатини в стените и таваните. Това може да се дължи на неправилно разпределение на товара или лошо качество на конструкцията. Ето защо е необходимо да се извърши щателна проверка преди започване на ремонт.

При избора на довършителни материали трябва да се вземе предвид възможността за допълнително свиване на сградата. По-добре е да се даде предпочитание на гипсокартон, тъй като има добра гъвкавост и е в състояние да се адаптира към промените. Важно е да се контролира влажността на помещенията в нова сграда. Този параметър може да причини допълнително слягане на сградата и появата на нови пукнатини. Препоръчително е да използвате хигрометър за измерване на нивата на влажност.

Трябва да обърнете внимание и на комуникациите: електрическо окабеляване, водоснабдяване и канализационни системи. Може да се наложи допълнителна проверка и подмяна на остарели или повредени елементи.

 

Ремонт в тухлена къща: какво е важно да запомните?

Ако възнамерявате да извършите ремонт в модерна тухлена къща, трябва да запомните, че такива сгради имат свои собствени характеристики, които трябва да бъдат взети под внимание. Важно е да обърнете внимание на следните точки:

 • Качество на строителството и състояние на стените. По тухлените стени могат да се появят пукнатини или неравности, така че те трябва да бъдат шпакловани и изравнени, ако е необходимо. За тази цел се използват специални смеси за измазване на тухлени повърхности.
 • Изолация на стени. По правило тухлените сгради имат добра топлоизолация, но ако апартаментът е закупен на вторичния пазар, трябва да запомните, че състоянието на изолацията може да се влоши с времето. В този случай ще трябва да го смените или да добавите допълнителен слой.
 • Струва си да се обърне внимание на прозорците и вратите в нова тухлена къща. Прозорците трябва да са уплътнени и да имат добра звукоизолация. В допълнение към надеждността е добре вратите да съответстват на стила на интериора.

В тухлените къщи апартаментите обикновено имат големи площи, така че при ремонт е необходимо правилно да се планират помещенията и да се използва пространството възможно най-ефективно.

 

Ремонт в панелни сгради: характеристики на изпълнение

Панелните сгради имат свои собствени характеристики, които трябва да се вземат предвид при извършване на ремонт:

 • Те обикновено имат недостатъчна звукоизолация между апартаментите. При ремонт трябва да се обърне внимание на използването на изолационни материали, за да се сведе до минимум проникването на шум от съседни помещения.
 • Трябва да обърнете внимание на отоплителната и вентилационната система. В нова панелна сграда те обикновено работят по-ефективно, но все пак може да се наложи известна работа за модернизиране или почистване на системата. Препоръчително е да се свържете със специалисти за извършване на необходимите мерки.
 • Електрическото и водопроводното инсталиране може да изисква подобрения. Важно е да се уверите, че всички комуникации работят правилно и отговарят на стандартите за безопасност. Ако е необходимо да смените или ремонтирате системи, свържете се с квалифицирани техници.

Разбира се, организирането на ремонт в нов дом изисква внимателно планиране и ефективна координация. Приоритетният списък на работата е инсталиране на електрически, водопроводни, довършителни стени и тавани, подмяна на прозорци или врати. След съставянето на списък с работи трябва да се разработи график за завършване на всеки етап. Важно е да вземете предвид времевата рамка и приоритета на работата. Например работата по подовата настилка трябва да бъде завършена, преди да може да започне довършването.

 

Грубо довършване: какво е това?

Грубото довършване предшества окончателното довършване и включва работа по подготовка на стени, тавани и подове. Предназначено е за създаване на издръжливи и гладки повърхности, а също така създава основа за по-нататъшно обновяване на интериора на къщата.

Важен етап е инсталирането на врати и прозорци. Висококачествените, надеждни, атрактивни врати и прозорци не само ще осигурят добра звуко- и топлоизолация, но и ще подчертаят стила на интериора.

Като част от грубото довършване, стените се изравняват с гипсови или гипсокартонени конструкции. Необходимо е също така да се инсталират електрически кабели и отоплителни системи, както и да се инсталират водопроводни комуникации. Важен момент е правилното изпълнение на хидроизолацията в помещения с висока влажност, като бани или кухни.

В допълнение, грубото довършване осигурява подготовка за полагане на подови настилки. В зависимост от избрания материал, подът ще трябва да бъде замазан.

Следвайки техническите изисквания и препоръките на специалистите при извършване на груби довършителни работи, можете да постигнете отлични резултати и да се насладите на дома си.

 

Довършителните работи са важен етап от ремонта на ново жилище

Именно фините довършителни работи придават окончателния вид на стаята и създават комфортна атмосфера в нея. Включва работа по довършване на стени, подове и тавани:

 • Шпакловка и декорация на стени. Позволява ви да премахнете повърхностните неравности, да скриете шевовете между листовете от гипсокартон и да направите стените гладки. След шпакловката следва боядисване или лепене на тапети.
 • Подови настилки. Тук можете да избирате между паркет, ламинат, балатум или керамични плочки. Важно е правилно да подготвите основата преди полагането на настилката, за да осигурите нейната здравина и издръжливост.
 • Довършителни работи на тавана. Изравнява се с гипсокартонени конструкции за последващо боядисване или веднага се монтират окачени тавани. Конструкциите от гипсокартон ви позволяват да скриете окабеляване, тръби и други комуникации, както и да създавате различни нива на тавани за красота. Опънатите тавани предлагат богат избор от цветове и текстури; има избор от конфигурации за всеки интериорен стил.

Чистото завършване в нов дом ви позволява да създадете удобно, уютно пространство, където всеки детайл е обмислен до най-малкия детайл.

 

Проблеми и решения при ремонт на нов дом: как да избегнем грешки?

Съвременните ремонти на нов дом са доста трудни за изпълнение, особено ако нямате опит или познания в тази област. По време на процеса могат да възникнат различни проблеми, но с правилен подход и планиране те могат да бъдат избегнати.

Доста често срещан проблем е несъответствието между размерите на прозорците и вратите. Преди да започнете ремонта, трябва точно да измерите дупките и да закупите елементи с подходящ размер. Това ще избегне ненужните разходи за подмяна.

Друга често срещана грешка са неправилните електрически или водопроводни връзки. За да избегнете това, препоръчително е да се свържете със специалисти и да получите съвет предварително. Струва си внимателно да проверите състоянието на окабеляването и тръбите, за да предотвратите възможни течове или късо съединение.

Използването на нискокачествени строителни материали също може да се превърне в сериозен проблем по време на ремонта. Например евтината боя може да доведе до избледняване или лющене с течение на времето. Затова винаги е важно да избирате сертифицирани материали от надеждни производители.

 

Завършване на ремонта: последни щрихи и съвети за подреждане

След приключване на основните ремонтни дейности в новото жилище идва ред на последните акценти. За да създадете наистина уютна и функционална среда, трябва да обърнете голямо внимание на следните нюанси:

 • Окончателният избор на интериорен стил. Цветът на довършителните работи на стените и подовете, конфигурацията на мебелите и аксесоарите - няма маловажни етапи при ремонт на къща. Всичко има значение, така че е препоръчително да изберете опции, които точно отговарят на вашите предпочитания. Основното нещо е да създадете хармонична комбинация от елементи и приятна атмосфера.
 • Избор на мебели. Решете необходимия брой елементи, така че да съответстват на площта на стаите и да не създават бъркотия. Качеството на материалите и функционалността на мебелите са важни, за да издържат дълги години без повреди.
 • Не забравяйте и за осветлението. Една добра система за осветление може да направи голяма разлика в атмосферата на стаята. Разработете план за осветление за всяка стая и изберете подходящи тела въз основа на техния дизайн.
 • Текстилът и допълнителните аксесоари ще придадат на стаята завършен вид. Оригинални възглавници и кувертюри, картини по стените, както и различни декоративни елементи могат да придадат на вашия дом специален уют.

Ремонтът на нов дом винаги е вълнуващ и интересен процес, който изисква внимание към всеки детайл. Вслушвайки се в препоръките на експертите, дори и с малък бюджет можете наистина да създадете интериора на вашите мечти!