Блог

Възможно ли е да се направи ремонт през зимата в нова сграда?

Оценете
(1 глас)

Възможно ли е да ремонтирате апартамент през зимата? 

Плюсове и минуси на зимния ремонт

Финансовата страна на планирания от нас ремонт на къща или апартамент в нова сграда не изглежда толкова зле. Строителните супермаркети с настъпването на зимата се стремят да задържат клиентите си, провеждат всякакви промоции и организират продажби. През есенно-зимния период цените спадат значително.

От друга страна, доставчиците на строителни материали в края на сезона се опитват да продадат стоки, които са на рафтовете, а понякога и с отдавна изтекъл срок на годност. И получаваме материал, който не винаги е запазил външното си представяне, а понякога е загубил качеството си.

Случва се при избора на продукт да се сблъскаме с проблем - това, което сме харесали, вече е налично в малки количества или изобщо няма представени мостри.

Друг плюс е, че с настъпването на студеното време опашките в строителните супермаркети изчезват и няма проблеми с доставката на строителни материали. Уверени сме, че нашият товар ще бъде доставен при нас бързо. Цял и без наранявания.

Но сме изправени пред проблем - това, което видяхме през лятото и мечтаехме да купим, сега не можем да купим по една проста причина: други вече са купили всичко предварително и ние не получихме нищо.

От положителна гледна точка пикът на ремонтните дейности със студеното време започва да намалява и някои специалисти се освобождават, цените за козметични ремонтни дейности намаляват. Строителите освобождават време, което има положителен ефект върху ремонта. Това обаче не винаги работи на практика. Квалифициран специалист винаги е в търсенето и цената на работата му не се променя.

 

Има много негативни неща в зимния ремонт.

Нека започнем с извършването на глобални трудоемки ремонти. Смяната на прозорците е ограничена, по-добре е да се извършва при температури над нулата, за да не се понижи температурата в дома. И експертите не съветват да правите това при минусови температури.

Ремонтът на отоплението в апартаментите е практически невъзможен. Никоя фирма няма да даде разрешение за подобни действия през отоплителния сезон.

Разбира се зимата навън не пречи да сменим интериорните врати. А също така безпроблемно можем да поставим линолеум, ламинат и паркет през зимата. Но и тук ще възникнат трудности. Например линолеумът трябва да се държи известно време при минусови температури, за да придобие еластичност. При редене на паркет ще се сблъскаме с проблема с влагата в помещението. Паркетът е много капризен материал и при работещо отопление въздухът е по-сух, а влажността е необходима на ниво средногодишна норма. В противен случай ще се сблъскаме с подуване на паркета в следващия по-влажен сезон. Необходимо е да включите овлажнителя.

Но ще се сблъскаме с проблема с влажността, макар и от противоположната страна, ако извършваме мазилка или изравняване на стенни повърхности със строителни смеси. В топло помещение през зимата въздухът е доста сух и можете да видите колко бързо изсъхва горният слой, докато по-дълбоките слоеве изсъхват много по-дълго и трябва да се овлажняват и проветряват, за да не се получат пукнатини.

Ако нямаме възможност да извършваме достатъчно често проветряване, тогава е по-добре да пренесем тази работа в по-топло време на годината, когато можем да отворим прозорците в стаята си безпрепятствено. Излишната влага няма да се натрупва и ще можем да избегнем появата на гъбички и мухъл по стените.

 

Ако нямаме възможност да проветряваме достатъчно жилищното си пространство, тогава ще се сблъскаме с друг много неприятен проблем. Строго не се препоръчва боядисване на повърхности с емайлирани бои, лакове и други, които отделят токсични вещества. Има голяма вероятност от отравяне в тялото, а острата миризма може да се абсорбира в тапети, мебели, неща и ще изпитваме дискомфорт за дълго време.

Но се препоръчва да лепите тапети и да нанасяте декоративна боя само когато температурата е стабилна и няма вентилация, тъй като залепените тапети се страхуват от температурни промени. Отворен прозорец за вентилация или включен вентилатор може да причини значителна вреда на качеството на лепилото. В резултат на това може да се стигне до разплитане на шевове и отлепване на тапета от стената.

Трудността при лепене на тапети през зимата е друг съществен проблем - отоплението. Високите температури причиняват бързо изсъхване на лепилото и тапетът не иска да залепне за стената. Тук трябва или да изключите отоплението, или да използвате допълнителни средства за тапетиране, или да отложите (което е по-ефективно) тапетирането на тази зона до топлия сезон.

Е, в заключение бих искал да ви кажа колко е трудно да бъдете в къщата денонощно и да извършвате ремонти в София едновременно - това е цяло изпитание. И ако по време на ремонта не успяхме да намерим възможност да се преместим или поне да намерим място за нощувка в по-комфортни условия с чист въздух, то дишайки прах, токсични миризми, емисии от строителни материали, висока влажност на въздуха, ние , заедно с прекрасни, красиви стени Ще си подарим стрес, алергии и още нещо.

Като цяло, ако комбинирате целия процес на подготовка и извършване на ремонт в една къща, възниква заключение. Самият ремонт трябва да се извърши с внимателна подготовка. Но ако можем да закупим необходимите материали по всяко време на годината, това зависи от асортимента в магазините, наличието на промоции за намаляване на цените, тогава все още си струва да планирате самия ремонт за топлия сезон, така че нашите физически и финансовите разходи не отиват на вятъра.

Какви вътрешни работи могат да се извършват през зимата?

През студения сезон почти няма ограничения за вътрешни строителни работи, просто трябва да вземете предвид някои характеристики:

 • стаите трябва да имат отопление и добра вентилация, но без течение;
 • при извършване на работа, свързана с висока влажност, може да помогне изсушител на въздуха;
 • Не трябва да се допускат резки промени в температурата и влажността.

Забележка! Можете да започнете всякакви довършителни работи в дървена къща само след като рамката се е установила. За да разберете дали този процес е приключил или не, трябва периодично да измервате височината на стените. Ако няма промени в рамките на два до три месеца, тогава можете да започнете да довършвате.

Нека да разберем каква вътрешна работа може да се извърши без проблеми през зимата, ако стаята се отоплява:

 • Издигнете прегради, стени и други конструкции, изравнете ги и ги подгответе за лепене или боядисване.
 • Поставете кабели, инсталирайте ключове, осветление и домакински уреди.
 • Монтиране на ВиК инсталации и полагане на плочки.
 • Монтаж и смяна на дограма, интериорни врати, направа на скоси. Преди да монтирате вратите, трябва да ги оставите в стаята за 24 часа, за да „свикнат“ с температурата в помещението и нивото на влажност в него.
 • Боядисвайте стени, лепете тапети, извършвайте всякакви работи по тавани и полагайте подове.

Ако в къщата все още няма отопление, можете да използвате топлинни пистолети, за да затоплите стаите. Но с някои довършителни работи, например покриване на тавана или стените, е по-добре да изчакате до топлия сезон.

Общи препоръки

Като цяло има следните препоръки:

 • Във всеки дом с работещо отопление практически няма пречки за извършване на ремонт през студения период.
 • За новите сгради има известно ограничение - по-добре е довършителните работи да се извършват в края на първия отоплителен сезон, тъй като по това време всички конструкции на къщата се свиват максимално. След това вероятността от поява на пукнатини и разместване на конструкциите намалява значително.
 • Купувайте материали от надеждни компании. Някои от тях не могат да се замразяват, това води до загуба на свойствата и качеството им. Следователно трябва да намерите продавач с добра репутация, който има складове с правилните температурни условия.
 • При нанасяне на мазилка, шпакловка или полагане на замазка температурата на основата трябва да бъде най-малко +5 градуса.
 • През отоплителния сезон влажността на въздуха в апартамента достига минималните си стойности. Желаната му стойност е 55%. Затова се уверете, че всички повърхности за сушене са покрити с филм или редовно навлажнени. Нарушаването на режима на сушене ще се отрази негативно на резултата от ремонта.

Когато планирате началните и крайните дати на ремонта, се ръководете от собствените си съображения, възможности и условия. Ремонти могат да се извършват целогодишно. Основното нещо е добър изпълнител и вашето конструктивно взаимодействие с него.

Митове за ремонтите през зимата

Ремонтът през зимата ще отнеме повече време. Без значение дали навън е зима или лято, вашият ремонт ще отнеме повече време, ако няма проект. Един добре разработен проект може значително да ускори ремонта.

Когато купувате строителни материали за ремонт през зимата, мнозина съветват да обърнете внимание на възможността да ги използвате при ниски температури (с обозначението „за работа през зимата“). Тази препоръка е приложима само за работа на открито. Вътрешните се извършват при стайна температура.

За основен ремонт на баня в нови сгради през зимата е необходимо да се използват нагревателни устройства, например топлинни пистолети. Ако къщата е под наем, това означава, че ще има отопление през зимата. Разработчикът винаги оборудва апартаменти с отоплителни радиатори. Да, те може да са лоши, ненадеждни, грозни, но ги има! При необходимост от подмяна това става в рамките на няколко часа и това не се отразява на общия температурен режим.