Блог

Как да изготвим оценка за ремонт на апартамент или къща

Оценете
(0 гласа)

Изготвянето на оценка за ремонт е важен подготвителен етап. Оценката отразява предстоящия обем на работа и стойността на планираните ремонти. От нашата статия ще научите за всички нюанси и методи за изготвяне на оценка.

 

Как да направите оценка за ремонт на апартамент

Какво е оценка и защо е необходима?

Оценката е общо изчисление на разходите, които клиентът ще направи, като се посочва пълен списък и обхват на ремонтните дейности. Изготвя се и отделна оценка, съдържаща списък на строителните и довършителните материали и тяхното количество. 

Изготвянето на прогноза за основен ремонт на апартамент ви позволява да оцените разходите, за да се вместите в съществуващия бюджет. Ако общата сума на оценката се окаже по-голяма от планираната, можете да преразгледате работата и материалите, преди да започнете ремонта.

Оценката за ремонт е документ в текстов или цифров формат. Изработен е под формата на таблица, в която са посочени видовете работа, мерните единици, обемът, себестойността и общата сума. 

Преди започване на ремонта трябва да се изготви разчетна таблица, независимо от обхвата на проекта. Колкото по-точна е оценката, толкова по-малко е отклонението на действителната цена на ремонта от изчислената стойност. 

Списък на необходимата работа в оценката

При изготвянето на прогноза за разходите за ремонт е необходимо да се опишат подробно всички видове работа.

Удобно е, ако оценката съдържа отделни таблици за всяка стая (баня, кухня, коридор и др.). Във всеки от тях трябва да опишете подробно списъка с предстоящи произведения. Работата трябва да бъде разделена на групи по вид (например стени, подове, електрически и т.н.) и подредена в хронологичен ред. Тази оценка е най-прозрачна за клиента, т.к ви позволява да представите приблизителен ход на работата и да планирате график за закупуване на материали.   

 

Важни точки за изготвяне на прогнози за работа:

 • Максимална детайлност 

Първо, необходимо е да се вземе предвид цялата работа. Например, в оценката е по-добре да напишете не само „ изравняване на стените “, но да вземете предвид всички етапи: грундиране, монтаж на маяци, мазилка и др. Освен това има работи с различни мерни единици, така че демонтажът на паркет (квадратен метър) и демонтажът на перваза (линеен метър) трябва да бъдат в различни клетки.

Второ, ако грундирането или друга работа се извършва на няколко етапа, това трябва да бъде посочено в оценката. Така ще имате по-малко грешки при планирането на доставките на материали.  

 • Осчетоводяване на допълнителни услуги

Прогнозата трябва да включва и допълнителни услуги като премахване/извозване на боклука. Тук има значение броят на контейнерите и наличието на асансьор в къщата. Трудно е да се изчисли точната цена предварително, ще получите крайната цена след всички демонтажни работи. 

 • Неочаквани разходи  

За да избегнете неприятни изненади по време на ремонт, по-добре е да добавите 15-25% към цената, изчислена в оценката за непредвидени разходи. Това важи особено за по-старите апартаменти, където има голяма вероятност от скрита работа. Чести са и случаите на закупуване на по-скъпи материали (плочки, тапети и др.), което също води до оскъпяване на ремонтните дейности. 

Ако резервният запас не е необходим, можете да го използвате за закупуване на мебели. Между другото, препоръчваме да поръчате вградени мебели и уреди след завършване на грубите работи, така че да паснат точно на предвиденото пространство (защото първоначалните размери и след демонтажа и шпакловането се различават значително).

Списък на довършителните материали в оценката

Когато изчислявате разходите за ремонт, трябва да вземете предвид и списъка на строителните и довършителните материали. За изчисляване на тяхната цена и количество се съставя отделна оценка. 

Определянето на точната цена на материалите може да бъде много трудно. Първо, в продажба има огромен брой опции. Ценовият диапазон е много голям. Например обикновените хартиени тапети могат да бъдат закупени за 15-20 лв на ролка, докато многослойните версии от известни чуждестранни производители струват 30-40 лв.

Второ, цените на материалите постоянно се променят. Дори в един и същи магазин в различните дни може да важат различни цени. Често продавачите провеждат различни промоции и предоставят отстъпки. Това ви позволява да спестите от закупуването на материали. 

Следователно оценката за материалите отразява тяхната цена само приблизително. Точната цена можете да разберете след покупка, като сумирате сумите във всички касови бележки. За да изчислите приблизително цената на материалите, можете да отидете на уебсайта на голям магазин за материали и да добавите всички необходими материали в количката си. Също така не забравяйте да вземете предвид разходите за доставка и повдигане до мастото. 

При изготвянето на оценка по-важното е не цената на материалите, а тяхното количество. За да определите точно колко материали ще са необходими за ремонт, трябва да направите измервания на помещенията. 

Измервания на стаята

Измерванията на помещението са важни не само за изчисляване на количеството материали, но и за планиране на работа. Много е важно да се направят правилни измервания, за да се определи точно бюджетът за ремонт. 

Можете сами да направите измервания. Това ще изисква използването на специален инструмент. За малки разстояния е по-удобно да използвате рулетка, за големи измервания - лазерна рулетка. 

За да изчислите количеството материали и обхвата на работата, трябва да измерите дължината, ширината на помещението, височината на тавана, отвоите на вратите и прозорците. 

 

Важно : измерванията преди и след демонтирането на старото покритие могат да варират значително. Поради това има несъответствие между прогнозната и действителната цена на ремонта. 

Самостоятелните измервания са сложна и отнемаща време работа. Когато правите измервания, трябва да вземете предвид не само геометричните размери на стаите. Трябва също да измервате ъглите, да вземете предвид тръби и други комуникации, контакти, ключове и др. За да изчислите точната сума, по-добре е да поръчате услугите на професионалисти, които ще направят измервания, като вземат предвид всички изисквания и ще съставят оценка за вашия ремонт.  

Ако искате да ремонтирате нова сграда, възползвайте се от нашата специална оферта. Ние сме разработили няколко проекта за вас с твърди оценки. За такива проекти цената на работата и количеството материали вече са изчислени и няма да се променят. Ще знаете точно цената на ремонта преди началото на работата. 

Други нюанси

Когато поръчвате оценка за ремонт на апартамент, трябва да знаете някои точки. 

 • Оценката трябва да бъде съгласувана с клиента. Можете да направите промени, ако крайната цена или други аспекти не ви устройват. 
 • За всеки ремонт е необходима оценка. Това важи както за новите сгради, така и за вторичното жилищно строителство. 
 • Оценката е инструмент за контрол. Разработването на оценка ви позволява не само да определите точния бюджет за ремонт, но и да контролирате напредъка на работата. 
 • По-лесно е да се извършат изчисления за нова сграда. Това се дължи на факта, че при ремонт на нов апартамент обикновено не се изискват демонтажни работи, така че можете да продължите от видимото състояние на стените и другите повърхности. При второстепенна сграда е по-трудно да се прецени обемът на грубите работи, често при ремонти се откриват скрити дефекти, които стават ясни едва след демонтирането на старите конструкции.

Методи за изготвяне на оценки за ремонт

Можете сами да създадете оценка, като използвате специални програми или да поръчате услуга от специалисти. Нека разгледаме всяка опция по-подробно. 

Независимо бюджетиране

За да извършите сами изчисленията, трябва да направите следното:

 1. Направете измервания във всички помещения, където ще се извършват ремонти. 
 2. Направете план на апартамент, като посочите размерите на всяка стая. Това ще е необходимо за изчисляване на количеството работа и количеството материали. 
 3. Отделно изчислете площите на стените, пода и тавана. 
 4. Определете дали е необходима подмяна на електрически, водопроводни и други комуникации. 
 5. Изчислете броя на контакти, ключове, кранове, фитинги, крепежни елементи и др. 
 6. Разберете кой ще закупи материали, дали ще са необходими доставка, повдигане до пода и други допълнителни разходи. 
 7. Разпределете обхвата на работата в отделни стаи, за да опростите изчисленията. 
 8. Към общата цена трябва да се добави предпазен запас. 

Самостоятелното съставяне на прогноза е сложен и отнемащ време процес. Може да е трудно да се извършат изчисления без подходящ опит. За да опростите задачата, както и да получите пълна оценка на ремонта, като вземете предвид материалите, оборудването и мебелите, можете да поръчате дизайнерски проект. В допълнение към факта, че проектът визуализира резултата от извършения вътрешен ремонт, той съдържа план на всички помещения с посочване на броя и местоположението на контакти, ключове, осветителни тела, разположение на материалите и оборудването. Наличието на такива документи значително опростява изчисленията, но за да изготвите проект, ще трябва да платите за услугите на дизайнер. 

Ако неправилно изчислите количеството материали, те може да не са достатъчни. В този случай ще трябва да закупите липсващото количество, ще възникнат допълнителни разходи и работата ще трябва да бъде спряна. В противен случай, ако материалите са закупени в излишък, това ще доведе до надплащане. 

Особено трудно е самостоятелно да се определят сроковете за завършване на работата . За да направите това, трябва да знаете технологията на работа с довършителни и строителни материали, времето за изсъхване на разтворите и други характеристики. 

Използване на специални програми за изчисляване на прогнози

Ако сами съставянето на оценка ви създава трудности, можете да използвате специални програми. Най-лесният вариант е да създадете таблица в Excel. Има нужда от четири колони:

 1. Вид работа
 2. Единици
 3. Цена
 4. Долен ред

Числото в четвъртата колона се изчислява като произведение на стойностите във втората и третата колона. По-удобно е да създавате отделни листове за всеки етап от ремонта.

Освен това има специални програми за изчисления. Такива програми изпълняват различни функции за изчисляване на разходите за ремонт. Можете точно да определите цената на работата и да генерирате необходимите документи.

Специалните програми за изчисляване на прогнози обаче имат значителен недостатък. Повечето от тях са платени. Цената на абонамента може да бъде неоправдано скъпа, ако трябва да създадете еднократна оценка за ремонт на апартамент. Специалните програми често се използват от специалисти, за лична употреба те са нерентабилни. 

 

Поръчайте оценка от специалисти

Обръщането към професионалисти е най-удобният начин. Специалист посещава обекта, за да вземе необходимите размери и да обсъди с клиента изискванията за ремонт. Едва след това се изготвя списък на работите и се разработва разчетна документация.

Компаниите за ремонт често наемат професионални оценители. В този случай ще сте сигурни, че при изготвянето на документите са взети предвид всички важни моменти, хронология и обхват на работа, а разходите за ремонт са изчислени точно.

Ако сумата в оценката се окаже твърде висока за вас, можете да направите корекции, например, като изберете алтернативни методи за довършителни работи . 

Можете да поръчате оценка за ремонт от фирма "Ем Строй Ремонти". Ние имаме богат опит в работата с вторични жилища и нови сгради. Ние ще разработим прогноза за вашия ремонт, като вземем предвид спецификата на дизайнерския проект и планирания бюджет. 

Отговаряме на популярни въпроси

Възможно ли е да се направи прогноза за ремонт на апартамент онлайн?

За съжаление не е възможно да се изчисли точна оценка. За да направите това, трябва да направите всички измервания и да оцените количеството работа. Но уебсайтът на нашата компания представя актуални цени за ремонт на апартаменти . Използвайте ги, за да изчислите оценки за работа. За приблизително изчисление използвайте калкулатора за ремонт на нова сграда или вторично жилище.

Какво ви е необходимо, за да направите прогноза за ремонт на апартамент?

Можете да изчислите приблизителните разходи за ремонт на апартамент въз основа на информацията на нашия уебсайт. Но за да създадете точна оценка на разходите, имате нужда от измервателен лист и/или дизайнерски проект. Използвайки го, оценителят ще изчисли всички необходими груби и довършителни работи, като вземе предвид площта, линейните метри, количеството и циклите на тяхното изпълнение.
Пишете в чата или оставете заявка на уебсайта за измервания и прогнозни изчисления. 

Разходите за материали включени ли са в прогнозата?

Оценката за ремонт на апартамента не включва разходите за материали. Но по ваше желание можем да изготвим отделна оценка за груби материали, а ако говорим за цялостен ремонт на апартамент в нова сграда , можем да изчислим точна оценка за ремонта с всички разходи (работа, материали, консумативи, извозване на боклук). Нашите клиенти могат също да поръчат оценка за стая по стая (при поетапен ремонт) и да изчислят стойността на ремонта, като вземат предвид цената на дизайнерския проект.