Блог

Съвети за възстановяване на гаражните врати

Оценете
(0 гласа)

Изборът на гаражни врати всъщност не е толкова проста задача, колкото може да звучи. Когато се избират гаражните врати, има много неща върху които трябва да се помисли: дали гаражът е самостоятелна постройка или е част от жилището, дали е гараж за един автомобил

или за два, от какви материали трябва да бъдат изработени вратите и други. Някой предпочитат старите врати съставени от две крила с панти от двете страни на гаражния отвор, но все повече трезво мислещи собственици на автомобили предпочитат несравнимо по-красивите и сигурни гаражни секционни врати.

Днес самото споменаване на думата гаражни врати веднага извиква асоциацията с автоматични врати, тъй като удобството, което те носят вече е познато на голямата част от собствениците на имоти.

Възможно е, в течение на експлоатацията на гаражните врати да се получат и някой проблеми. Ето няколко начина да се справите с тях:

гаражни секционни врати

Има моменти, когато при затварянето на гаражните секционни врати, те достигат до средата и след това отново се отварят напълно. В една такава ситуация трябва да сте наясно, че вратите имат собствена система за безопасност, която използва различни сензори и датчици, откриващи препятствия по пътя и. Погледнете дали няма някакъв предмет, който е паднал в зоната на тези датчици.

Релсите, пружините, пантите и ролките трябва да се смазват редовно. Това ще помогне за правилното и безпроблемно функциониране на вратите. Поне веднъж месечно наблюдавайте целия процес на отваряне и затваряне за да видите дали всичко протича гладко. Чрез редовното смазване с течна грес (на всеки 3-5 месеца) вие ще си спестите много неприятности.

Винаги проверявайте дали релсовите пътища са добре стегнати, както и скобите, които ги държат към стените и тавана. Най-честите проблеми идват от разхлабени релсови пътища и получаване на изместване от идеалните прави. Измерете диагоналите от предните вертикали до задната част на релсовият път трябва да са с еднаква дължина, като се допуска отклонение до 1,5 мм. Ако забележите по-голямо отклонение, разхлабете леко винтовете, нагласете го правилно с леко почукване и след това затегнете винтовете за да фиксирате.

Винаги проверявайте за разхлабени части по хардуера на вратите. Вижте пантите, включително и тези на ролките и ако е необходимо ги затегнете. Не прекалявайте със силата на натягане за да не превъртите резбите.

За смазването на вратите използвайте специален спрей течна грес. Можете да използвате и грес и моторно масло, но течната грес достига най-добре до всички части и има отлични смазващи свойства. Не прекалявайте с често смазване, защото така има по-голяма вероятност за полепване на прах по релсите и това ще затрудни движението на вратите.

Може би си мислите, че тези неща са доста досадни, но те ще ви помогнат да имате дълги години вратите, като те от своя страна ще функционират безпроблемно и гладко.