Строителни услуги

Ремонт на апартамент до ключ в Пазарджик: цялостен вътрешен ремонт

Оценете
(0 гласа)

 

Ако трябва да ремонтирате апартамент в Пазарджик и да го подредите, козметичния ремонт до ключ ще бъде идеалното решение. Разбира се, можете сами да направите такъв ремонт на апартамента и по този начин да спестите пари. Но това ще изисква много усилия, нерви и време.

 Освен това няма гаранция, че направеният от вас ремонт ще отговори на вашите очаквания.

Съдържание:

В какви случаи козметичният ремонт до ключ може да бъде уместен?

Козметичните ремонти до ключ са подходящи в следните ситуации:

 • Ако собствениците на апартамента нямат средства или ресурси да направят основен ремонт.
 • Ако е необходимо, да подготвите апартамент за продажба, тъй като добрият външен вид на жилището значително увеличава неговата стойност и насърчава потенциалните купувачи да направят избор в полза на такъв апартамент. Същото се отнася и за подготовката на жилище под наем.
 • Ако е необходимо, актуализиране на интериора, както и функционално допълване на  жилищното пространство. Козметичните ремонти до ключ ще бъдат по-лесни, ако първоначалната интериорна декорация и дизайн са изпълнени с високо качество. Това е най-скъпият вид "козметика", но благодарение на нея ще можете да получите нов уникален интериор.

Помислете за отличителните черти на козметичния ремонт до ключ в Пазарджик във всеки от тези случаи:

 1. При липса на средства за цялостен ремонт се използват най-евтините материали, тези довършителни елементи, които напълно са загубили своята функционалност, се сменят или възстановяват.
 2. При подготовката на апартамент за продажба или отдаване под наем се избира интегриран подход, който включва възстановяване на функционалността на всички декоративни покрития, подмяна на инженерни комуникационни елементи, които са в неизправност и са обществено достояние.
 3. С цялостен ремонт на интериора се извършват козметични ремонти до ключ, като се вземе предвид предишната декорация на стаята. Например, премиум интериорът изисква деликатен подход: трябва да знаете видовете оригинални покрития и да можете да работите с такива материали. В същото време трябва да се помни, че голям брой декоративни покрития не могат да бъдат възстановени, те трябва да бъдат премахнати незабавно.

В типологията на елементите за интериорна декорация могат да се разграничат следните категории:

 • Най-изразителните елементи на интериорната декорация. Това включва стенни повърхности, осветление, водопровод.
 • Възприема се при по-внимателно разглеждане на елементите на интериорната декорация. Това са наклони, ъгли, прозорци, врати, контакти, ключове и др.
 • Скрита вътрешна облицовка. Тази категория включва водопроводни канали, електрически кабели и други елементи на инженерните комуникации.

Най-изразителните, както и елементите на интериорната декорация, които се възприемат при внимателно проучване, като правило, формират основното впечатление за качеството на интериора на жилищното пространство. Това още веднъж подсказва, че когато извършвате висококачествени козметични ремонти в Пазарджик, си струва да обърнете внимание на всички категории интериорни елементи, които изброихме по-горе, а не само на най-забележимите.

 

Има мнение, че козметичният ремонт до ключ включва само възстановяване на декоративната част на интериора и че това не е пълноценен ремонт. Всъщност козметичният ремонт до ключ е начин за икономично възстановяване не само на външните, естетически свойства на декорацията на апартамента, но и на неговата функционалност. Говорим за подмяна на водопроводни комуникации или електрически инсталации.

По време на козметични ремонти до ключ в Пазарджик при възстановяване на контакти и превключватели, при ремонт или подмяна на тела, не забравяйте, че определено трябва да проверите контактите и да отрежете изгорялото окабеляване. При смяна на водопроводни чучури е задължително да смените гофрираните маркучи, както и да прегледате участъка на канализационната тръба до кръста. Ако се открие запушване, тръбата трябва да се почисти.

Какво включва ремонтът на апартамент до ключ в Пазарджик?

 

Ремонтът на апартаменти до ключ в Пазарджик е чудесен начин да промените атмосферата в стаята, особено ако има дребни недостатъци, например таваните са потъмнели, тапетите са надраскани или боядисани. Едно от предимствата на козметичния ремонт до ключ е, че наемателите не трябва да напускат апартамента и да изнасят мебелите. Този вид ремонт отнема малко време.

Основната цел на козметичния ремонт до ключ е да актуализира интериора на апартамента, без да засяга неговото оформление, системи за отопление и водоснабдяване, както и други инженерни комуникации. По правило "козметика" означава, че ще се извършва работа по подмяна на тапети, довършителни подови настилки, тавани. Понякога този списък включва прозорци, врати, изравняване на повърхността и дребна работа, свързана с електричество.

Завършването на помещенията по време на козметичен ремонт е по-бързо от основен ремонт в Пазарджик. Ремонтът включва премахване на стари материали, подготвителна работа и фино довършване на стаята. Всички козметични ремонти започват отгоре, от тавана, след това стените и едва след това пода.

Ето визуален списък на работите, извършени по време на козметични ремонти до ключ:

 1. Таванните работи са подновяване на мазилка, лепене на тапети, боядисване, монтаж на окачени или опънати конструкции.
 2. Стенни работи - премахване на дребни неравности, боядисване на стени, лепене на тапети, плат или пластмасови плоскости.
 3. Подова настилка - полагане на подови настилки, като балатум, паркет, ламинат, дюшеме, полагане на первази.
 4. Полагане на плочки - облицовка на стени и подове в баня, кухня, други помещения на апартамента (по избор) с теракот или гранитогрес.
 5. Незначителна работа, свързана с електричество , например инсталиране на лампи, както и допълнителни контакти.
 6. Отстраняване на довършителни материали - говорим за измиване на тавана, премахване на тапети, мазилка или боя, подови настилки, таван и подови первази, контакти и ключове.
 7. Ако е необходимо, сменете прозорците и инсталирайте склонове .
 8. Изравняване и грундиране на тавана и пода .
 9. Завършване на стаята , което включва боядисване на повърхности, лепене на тапети, поставяне на подови настилки и др.

Какви са общите принципи за извършване на висококачествен ремонт на апартаменти до ключ в Пазарджик

 

Днес козметичният ремонт до ключ е много повече от повторно залепване на стари тапети и актуализиране на пода. Такива ремонти можеха да се нарекат козметични преди няколко десетилетия. Днес те включват и смяна на дограма, врати, ВиК инсталации, плочки, контакти, ключове, монтаж на окачени тавани и като цяло декориране на помещението.

 

Преди да започнете ремонт до ключ в Пазарджик, е необходимо да извадите възможно най-много мебели и неща от стаята. Това, което е невъзможно или трудно за пренасяне, трябва да бъде покрито от мръсотия и възможни щети. Също така е необходимо да се припокрие пода с листове сух велпапе, да се покрие с филм отгоре и да се залепи с маскираща лента около периметъра на стаята. Гнездата и превключвателите трябва да бъдат изключени, отстранете капаците и запечатайте дупките с маскираща лента.

На фирмите за ремонт се препоръчва да започнат козметични ремонти до ключ отгоре надолу, тоест от тавана до пода, както и от най-отдалечената стая в апартамента до входната врата. Не на последно място се ремонтира балкона/лоджията.

Как да започнете козметичен ремонт до ключ? Първо се отстраняват покритията, които трябва да бъдат подменени (тапети, боя, плочки). Вододисперсионните и емайл боите се отстраняват с шпатула и шкурка. Това ще осигури добра адхезия към новото покритие. Варта се измива с вода, която се нанася с гъба или валяк, след което покритието се отстранява с шпатула. За да се отстранят лесно хартиените тапети от стените, те се накисват.

Фирмите за ремонт съветват да не се опитвате да премахнете тънкия слой, останал под хартиения тапет, при козметичен ремонт до ключ. Лаковите покрития се отстраняват само ако имат пукнатини. За да направите това, повърхността, покрита с лакова боя, трябва да се нагрее със строителен сешоар и след това да се отстрани със шпатула.

Когато всички стари покрития са отстранени, можете да започнете да подготвяте повърхностите, тоест да премахнете пукнатини, чипове и дупки. Вдлъбнатините трябва да бъдат почистени, така че да е възможно да се отстранят ексфолиращите части, след което повърхността се грундира, нанася се алабастър или мазилка с помощта на стоманена правоъгълна маламашка. След изсъхване повърхността се грундира отново.

Когато планират козметичен ремонт до ключ в Пазарджик, много собственици на апартаменти избират опънати тавани. Монтажът им не изисква специална подготовка на повърхността. В допълнение, това е лесен начин за подмяна на таванното покритие без много замърсяване. Таванът също може да бъде залепен с тапети, но в този случай трябва да се обърне внимание на правилната подготовка на повърхността, така че покритието да не се отлепи. Ако сте избрали обичайното боядисване на тавана с вододисперсионна боя, по-добре е да го нанесете на два слоя.

Залепвайки стените с припокриващи се тапети, трябва да се отдалечите от прозореца. Това ще направи фугите на платната по-малко забележими. Въздушните мехурчета под тапета се изхвърлят от центъра към ръба. Ако е възможно, можете да отлепите ръба на тапета, да изгоните мехурчетата и да го залепите отново. Стените могат да бъдат покрити с боя, декоративна мазилка или течни тапети, в зависимост от желания резултат и краен ефект.

Ремонтът на апартамент до ключ в Пазарджик ще позволи не само да актуализирате помещенията, но и да ги трансформирате, особено ако проявите въображение. Стаите могат да станат много по-интересни чрез декориране на повърхности. Също така с помощта на декора можете да промените геометрията на помещенията.

Как се извършва ремонт на апартамент до ключ?

В тази част ще разгледаме основните функционални и декоративни елементи на интериора на апартамента, които могат бързо да бъдат възстановени по време на козметични ремонти до ключ. Въпреки това, не всички видове оригинални покрития могат да бъдат възстановени, така че ще разгледаме материали, които ще помогнат за бързо и ефективно извършване на ремонти.

Стени

Стените заемат значителна част от помещението и са най-подходящият елемент за интериорен дизайн. В допълнение, възприемането на цялото пространство на стаята зависи от декоративното покритие на стените. Това е особено важно в интериори с минималистичен дизайн, чиято основна цел е да създаде усещане за свободно пространство.

 

Възстановявайки декоративната декорация на стените, можете напълно да актуализирате или дори да промените интериора на стаята. При извършване на козметични ремонти до ключ за декорация на стени се използват следните методи:

 • Оцветяване.

Оцветяването се използва, ако първоначално са използвани боя, тапети или декоративни текстури за боядисване, MDF панели, дърво, пластмаса за декорация на стени.

 

Ако старото покритие все още може да служи, повърхността може да се подготви само с грунд. Въпреки това, ако боята се рони или има пукнатини по повърхността, тези места се отстраняват, повърхността се почиства добре. След това стените се шлайфат, след това се грундират и боядисват.

 • Възстановяване на декоративна текстура.

Ако декоративната текстура на повърхността не е покрита с восък или прозрачна шпакловка, няма допълнителни декоративни ефекти или надрасквания, дефектите на стените по време на козметични ремонти могат да бъдат отстранени с помощта на материал със същата модификация и тониране. Ето защо е толкова важно да се съхранява цялата техническа документация за покритията и използваните материали.

 • Реставрация на декоративни пана.

За да възстановите декоративните панели, ако имат дупки или чипове, можете да използвате шпакловка върху дърво или пластмаса.

 • Създаване на нови финишни покрития

Ако оригиналното покритие не може да бъде възстановено, най-добре е стената да се нанесе отново. За тази цел можете да използвате евтини декоративни текстури, много от които могат да се нанасят директно върху предишното покритие. Когато ремонтирате, можете също да използвате фибростъкло или евтини нетъкани тапети.

тавани

Ремонтът на таваните се извършва по същия начин като стените. За ремонт на тавана можете да използвате добър евтин материал - полиуретанови или полистиренови плочки. Лесно се монтира самостоятелно, а текстурата, ако е избрана правилно, може успешно да изглади кривината на таваните.

 

Въпреки това си струва да запомните, че завършването на тавана по време на козметични ремонти е много важен процес, особено ако декорацията се извършва в завършен интериор. Ето защо трябва внимателно да подготвите работното място, за да не оцветите вече готовите стени и под.

Наклони на прозорци и врати

Видимо потвърждение на високото ниво на декоративни покрития са склоновете на прозорците и вратите. Те трябва да бъдат качествено измазани и равномерно боядисани. Така че склоновете на прозорците и вратите изглеждат по-естетически приятни и стават екологични. Не забравяйте обаче, че измазаните склонове на прозорците и вратите са по-чувствителни към микроклимата в помещението и изискват добра изолация, както и допълнителна бариера срещу пара при инсталиране на прозоречен блок.

 

Монтажът на евтина пластмасова дограма е изпълнен с конденз и впоследствие появата на мухъл по склоновете. Ако последните са изработени от пластмаса, върху мазилката на стените под пластмасата се образува мухъл. От една страна, гъбичките в този случай не увреждат външния вид на склона, тъй като не се виждат. Но от друга страна, мухълът се разпространява във въздуха на помещението.

Ако прозоречните склонове са измазани, мухълът веднага се вижда на повърхността им, което разваля интериора. Трябва да се отървете от гъбичките навреме, за да елиминирате риска от тяхното разпространение. В същото време измазаните склонове на прозорците могат да бъдат напълно възстановени, което не може да се каже за пластмасовите, които практически не подлежат на подмяна.

 • Ремонтни дейности.

Когато ремонтирате склоновете на прозорците, трябва внимателно да отлепите тапета от тях и да залепите маскираща лента върху рамката. Заразените с мухъл части от склона се отстраняват заедно със слоеве боя или вар. След като трябва да бродирате всички шевове, почистете повърхността, почистете я от прах и я грундирайте. За да се предотврати повторно заразяване на повърхността на прозоречните склонове с гъбички, се използват грундове с антисептични добавки. Когато повърхността на наклона на прозореца е напълно суха, тя се измазва, след което се нанася завършваща шпакловка на няколко слоя.

При измазване на прозоречни склонове трябва да се помни, че повърхността им лесно показва дори най-малките дефекти, тъй като винаги е на светлина и като правило е покрита с бяла боя. Следователно на такава повърхност всички неравности и вдлъбнатини ще бъдат ясно видими.

Когато последният слой финална шпакловка изсъхне, тапетите в ъглите на склоновете трябва да бъдат внимателно залепени отново с лепило за тапети с помощта на малка плоска четка. Ако ръбовете на тапета по склоновете на прозореца са неравномерни, отрежете ги със макетен нож. След като склоновете са покрити с боя или декоративна текстура.

Ниши и отоплителни радиатори

За да актуализирате или възстановите външния вид на класическите чугунени радиатори, те се боядисват със специални топлоустойчиви емайли по време на козметични ремонти. Възстановяването на измазани ниши в апартамента се извършва по същия начин като възстановяването на склонове на прозорци или врати.

 

Подови и таванни цокли

Геометрията на стаята зависи от цоклите на пода и тавана. Това се дължи на факта, че човек вижда добре правотата на линиите, но зле разпознава кривината на повърхностите.

 

Ако стените на помещението са много неравни, към подовия цокъл трябва да се добави евтин полиуретанов таван. Може да се инсталира самостоятелно. Възстановяването на полиуретанов таван няма смисъл, по-лесно е да го замените с нов.

Евтино решение за подов цокъл е цокъл от дърво (смърч или бор) за боядисване. Той е доста широк, можете да изберете лак от всякакъв цвят за него. Дървеният подов перваз е лесен за монтаж и е най-добрият вариант за бъдещи козметични ремонти, тъй като може да бъде възстановен с просто боядисване. За съжаление, ламинираният MDF цокъл няма такива свойства, така че практически не подлежи на ремонт.

 • Боядисване на цокъл.

Преди да боядисате подовия цокъл трябва да бъде много добре почистен или изшлайфан с шкурка или абразивна гъба.

След като подовият цокъл се обезпраши и обезмасли. Най-добре е да го премахнете напълно преди боядисване. В противен случай стената и подът близо до ръба на цокъла трябва да бъдат запечатани с маскираща лента. Удобно е да боядисвате подовия цокъл с малка плоска четка. След байцване върху него се нанася лак за дърво с желания цвят.

Външни елементи на електрическата система

 

Контакти, ключове и други външни елементи на електрическата система, като правило, са разположени на достъпни и най-видими места в помещението и постоянно се докосват. Именно те говорят за възрастта на интериора на стаята. Сменяйки контакти, ключове и други елементи по време на козметични ремонти, можете не само значително да освежите интериора на стаята, но и да защитите присъстващите.

 

Най-простото и най-очевидно решение за козметични ремонти е боядисването на износени слоеве на елементи на електрическата система с боя или емайл от спрей. Преди това облицовката трябва да бъде отстранена, почистена и обезмаслена.

Осветителни елементи

Благодарение на правилното осветление можете да скриете грешките на интериора на стаята и да подчертаете нейните предимства. Струва си да поставите модерни енергоспестяващи лампи в осветителните тела. Трябва да изберете осветление въз основа на стила на интериора на стаята. За да подчертаете зоните с най-високо качество на покритието, можете да инсталирате допълнителни лампи в стаята, например подови лампи, аплици или LED ленти.

 

Не забравяйте, че дефектните тела само ще навредят на интериора, независимо колко добре планиран и добре декориран е той. Следователно всички крушки трябва да са в добро състояние, както и патроните и кабелите. Всичко това може да бъде заменено сами, но не забравяйте да проверите контактите, когато изваждате лампата. Ако е необходимо, отрежете изгорели фрагменти от проводници и почистете отново контактните зони.

Вентилационни решетки

 

Появата на вентилационните решетки след продължителна работа оставя много да се желае: прахът и мръсотията, натрупани върху тях, правят отблъскващо впечатление. Освен това мръсотията може да стане носител на инфекция.

Понякога, за да върнете вентилационната решетка към предишния си вид, е достатъчно да я измиете в сапунена вода. При извършване на козметични ремонти на вентилационната решетка може да се обърне повече внимание, като се боядиса със спрей боя или просто се замени с нова.

Водопроводни чучури

Подобно на вентилационните решетки, замърсените и запушени водопроводни чучури могат да се превърнат в източник на зараза и разпространение на заразата поради натрупаната в тях патогенна микрофлора. Когато ремонтирате, струва си да смените всички водопроводни чучури заедно с гофрирани маркучи. След като разглобите връзките, с помощта на водопроводен кабел можете допълнително да почистите главната канализационна линия. Ако е необходимо, струва си да смените участъка от канализационната тръба.

Фугиране на плочки

 

За съжаление, фугиращата смес във фугите на плочки служи много по-малко от самата плочка. Раздробената фугираща смес не само разваля външния вид на облицовката на плочките, но и намалява нейния експлоатационен живот, тъй като влагата прониква под плочката. За да се възвърне правилният вид на облицовката, при козметични ремонти старата фугираща смес се отстранява, а фугите се натриват отново с нов желан цвят.

Настилки

При козметични ремонти възстановяването на настилката има предимно локален характер. Като правило за това се използват следните методи:

 • Шпакловка

Този метод ще ви позволи да затворите значителни шевове и дупки върху дървени подови настилки с помощта на специален уплътнител за паркет.

 

Преди да запълните празнините с уплътнител с пистолет, те трябва да бъдат почистени и обезмаслени.

Когато уплътнителят се втвърди, излишъкът му трябва внимателно да се отреже със строителен нож или шпатула. След окончателното втвърдяване на уплътнителя повърхността на шева се полира с абразивна гъба.

 • Нова настилка.

Поставянето на нова подова настилка, дори проста и евтина, като линолеум, е уместна, ако се налага цялостна реставрация на пода.

Врати

Компетентно подбраните интериорни врати ви позволяват ефективно да допълвате интериора на апартамента и да подчертавате неговия стил. Вратите могат да разкажат много за възрастта на вашия интериор, тъй като тяхната повърхност се износва с времето.

 

За съжаление не всяка интериорна врата може да бъде реставрирана като част от фейслифт. В по-голяма степен на реставрация подлежат дървените врати, които могат да бъдат пребоядисани със специални лакове. В същото време си струва да запомните, че всяко оцветяване прави повърхността на дървена интериорна врата по-тъмна с половин тон. Боядисването на вратите е удобно с плоска четка с достатъчна ширина, което ще ви позволи да разпределите покритието бързо и равномерно, преди да се втвърди.

Имайте предвид високата скорост на изсъхване на лака. Ето защо е толкова важно да изравните нанесения слой покритие, в противен случай върху вратата ще останат тъмни ивици и петна. Не можете да ги премахнете. Лакът се нанася само по посока на текстурата на дървената интериорна врата.

Незначителните дефекти по време на козметични ремонти трябва да бъдат отстранени преди боядисване на интериорната врата. За да направите това, можете да използвате уплътнител за паркет или замазка за дърво. След това повърхността се полира с абразивна гъба и се обезпрашава. Непосредствено преди боядисване дървената повърхност трябва да бъде обезмаслена.

При козметичен ремонт дървените архитрави се възстановяват по същия начин, както и самите врати.

Санитарна зона

Здравето на жителите зависи от чистотата на водопровода. Ако преди отдаване под наем на апартамент се извършват козметични ремонти до ключ, външният вид на водопровода понякога играе решаваща роля. Не трябва да има гъбички, ефлоресценции (бели солеви образувания), трябва да е качествено монтиран и да работи правилно.

 

Сред най-честите проблеми на санитарната зона (вани и душ кабини) са следните:

 • Остаряла и неработеща техника.

Спешно се нуждае от подмяна на остаряла и неработеща, както и ръждясала ВиК инсталация.

 • Запушена душ слушалка.

Много е лесно да смените сами запушена душ слушалка, но трябва да вземете предвид диаметъра на фитингите, той може да е различен за различните модели.

 • Голямо разстояние между плочките и чашите на крана.

Когато ремонтирате, можете да коригирате голяма празнина между плочките и чашите на смесителя, като смените самите чаши или регулирате ексцентриците.

 • Повреден шев между ваната и повърхността на облицовката.

Шевът между банята и облицовката е най-често срещаното място за развитие на мухъл поради постоянното излагане на вода. По време на козметични ремонти повреденият шев се почиства и отново се запълва с уплътнител.

Пластмасовите ъгли, ако има такива, също се сменят. Ако ръбовете на ваната са облицовани с керамичен бордюр, той се отстранява внимателно, след което повърхността се почиства и обезмаслява. След това по контура на шева се подреждат нови керамични ъгли.

 • Пожълтяване на плочките и поява на гъбички в душ зоната.

Гъбичките (мухъл) в душ зоната на банята трябва да бъдат премахнати безпроблемно. По време на редекорацията, засегнатата фугираща смес се почиства и шевовете се трият отново. Пожълтелите от варовик плочки се почистват с финозърнеста шкурка или абразивна гъба.

 • Пожълтяване, микропукнатини в емайла и корозия на шкафа за баня.

От такива дефекти като пожълтяване, микропукнатини в емайла, корозия на тялото на банята можете да се отървете, като почистите банята и я боядисате отново със специален емайл с висока якост. Но най-добре е да използвате издръжлива акрилна облицовка, която пасва точно във вашата стара вана. В този случай монтирането на чучури и запечатването на шева между ваната и повърхността на облицовката се извършва след окончателното фиксиране на акрилната вложка.

Пукнатини и празнини

Всички довършителни работи, които се извършват по време на козметични ремонти, трябва да бъдат завършени. Най-забележимите празнини, образувани по време на монтажа на подови и таванни первази, декоративни пластмасови ъгли, ленти, рамки на врати, плотове, трябва да бъдат запечатани с уплътнител или шпакловка.

 

Завършвайки козметичен ремонт, ако е необходимо, можете да смените декоративни прагове и пластмасови ъгли, завеса в банята, MDF кухненски плотове, завеси, корнизи, покривки, стари домакински уреди, съдове. Това ще ви помогне да създадете усещане за нов, необитаван апартамент.