Блог

Как да изберем душ кабина.

Оценете
(0 гласа)

През последните години душ кабините стават не по-рядко срещани от ваните, познати на всички. Те са компактни и имат набор от допълнителни функции.

 

 

  1. Форми на душ кабините

Душ кабината може да има различни форми. Зависи от формата на поддушевото корито. Най-често срещаните видове са:

правоъгълна ;

квадратна ;

петоъгълник;

полукръгъл ;

четвърт кръг ⦁   ;

асиметрична ⦁ .

Поддушевото корито може да бъде ниско, средно или високо.

  1. Опции

⦁             Поддушево корито. Проектирано да събира вода и след това да я източва. Оборудвано с дренажен отвор, сифон.

⦁             Кадър. Придава стабилност на конструкцията.

⦁             Стени. Създава затворено пространство, предотвратявайки навлизането на капчици вода в стените и пода на банята.

⦁             Блок на вратата. Инсталира се върху рамка или на стена на баня.

⦁             Душ отгоре. Изработена е под формата на лейка, която може да се монтира на тавана на конструкцията или да се прикрепи към стената с помощта на скоба. Водата от такава лейка се подава под лек ъгъл или вертикално. Поливането може да поддържа функцията на аерация (насищане на течността с въздух). Поливките с аерация се наричат ​​още "тропически дъжд".

⦁             Смесител.

⦁             Покрив.

⦁             Хидромасажен панел.

  1. Конструкции на вратите

Душ вратите са различни:

⦁             размер;

⦁             метод на отваряне;

⦁             материал на крилото на вратата.

В кабини с врата с ширина 60 сантиметра обикновено се монтира еднокрила врата. Ако ширината на отвора е 90 сантиметра , се използват две крила на вратата, а ако 120 , тогава два или три.

Конструкцията на вратата може да поддържа различни видове отваряне. Често се използват следните опции за дизайн:

Плъзгане .

Осигурява спестяване на пространство.

Люлка .

⦁             Въртене.

Отваря се навън и навътре.

⦁             Сгъваема.

В процеса на отваряне листата се сгъват в рамките на вратата.

При плъзгащи се конструкции крилото на вратата се движи по водачи, които са монтирани в долната и горната част на вратата. Люлеещите се врати са надеждни в употреба. Въртящите се конструкции на вратите се инсталират с помощта на специални фитинги, които се завъртат и след това преместват крилото на вратата встрани в момента, в който се отвори.

  1. Функционален контрол

Всички контроли са разположени в ъгъла на душ кабината. Частите, отговорни за активирането на отделни функции, обикновено са под формата на лост или ключ. Органите за управление са разположени в ъгъла на душ кабината. Частите, отговорни за активирането на отделни функции, обикновено са под формата на лост или ключ.

Отделен лост или ключ е отговорен за превключване на режима на водоснабдяване.

Режими на водоснабдяване:

⦁             лейка;

⦁             душ над главата (не във всички кабини);

Функцията турска баня също се активира от контролния панел. Когато парогенераторът се напълни с вода, можете да активирате подаването на пара, като натиснете бутона "Steam".

Сензорното управление обикновено се придружава от следните действия:

⦁             зелена индикация придружава активиране на функции;

⦁             след деактивиране на функцията клавишът става червен;

⦁             Можете да включите системата, като натиснете зоната за докосване за няколко секунди.

Душът отгоре обикновено е оборудван с функция за тропически дъжд. За да активирате функцията Тропически дъжд, натиснете бутона със специален символ, разположен на сензорния панел.

Хидромасажът се включва, както следва. След включване на системата, натиснете бутона "Инжектори". След натискане на този бутон се активират горните елементи. С повторно натискане на бутона активирате работата на средните дюзи. Трикратното натискане на бутона активира работата на долните дюзи и четири пъти - всички елементи едновременно.

С натискане на бутона "Вентилатор" стартирате работата на вентилационната система. Натискането им отново изключва вентилационното устройство.

  1. Материали за врати

Вратите за душ кабини са изработени от различни материали. Най-често за тази цел се използва пластмаса или стъкло. Тези материали са устойчиви на влага, пара, екстремни температури.

Най-популярни са стъклените врати. Използването на стъкло позволява производството на врати с различни нива на прозрачност и размер. Има следните опции за стъклени врати:

Обикновено стъкло . Най-често срещаната версия

С матова повърхност ⦁               .

С тонирана повърхност .

С шарка.

Пластмасовите врати са по-евтини, но по-малко издръжливи. При избора на крило на вратата от пластмаса е по-добре да се даде предпочитание на поликарбонат или акрил. Акрилът е направен от полимерна смола, което придава на материала здравина и издръжливост. Ако акрилната врата е повредена, няма да се образуват остри ръбове, така че те са безопасни за използване. Плътността на поликарбоната е по-ниска от акрила. Този материал е по-малко издръжлив, но по-лек. Той не се страхува от висока температура.

  1. Материали за поддушево корито

Най-често се правят от следните материали:

емайлирана и неръждаема стомана;

керамика;

ABS пластмаса ;

⦁             излято желязо;

акрил ;

камък (естествен и изкуствен).

Най-популярни са акрилните корита за кабини. Те са лесни за грижи, леки и имат добра топло и звукоизолация. Незначителните драскотини могат лесно да бъдат отстранени с полираща паста.

Моделите от стомана и чугун с емайл са много издръжливи, но слабото им място е емайлът, който е подложен на доста бързо механично износване. Коритата от неръждаема стомана са по-трайни.

Каменните палети също се характеризират с повишена здравина.

Керамичните модели изглеждат добре, но са скъпи.

Най-евтиният вариант са пластмасовите палети. Те понасят добре температурните промени и са устойчиви на агресивна среда, както и на домакински химикали.

  1. Опции на задната стена

Най-често задните стени са от стъкло или пластмаса. Производителите понякога използват дърво в своите първокласни душове.

Някои модели в ъгъла на банята нямат задна стена.

Задните стени могат да бъдат два вида:

⦁             рамкирани от профили;

⦁             без профили, сглобени по ъгли.

На задната стена обикновено се намират почти всички опции, налични в душ кабината (огледало, ръчен душ, рафт, дозатор за сапун и др.).

Душовете с прозрачна задна стена изглеждат по-малко обемисти и визуално разширяват пространството.

  1. Оборудване

Етажерки за сапун. Душ кабините са конструкции от затворен тип, така че когато ги използвате, е много неудобно да вземате неща от рафтовете, инсталирани в банята. Затова отдайте предпочитание на дизайни, оборудвани с рафтове за шампоани, сапун и други хигиенни артикули. Най-удобните са метални рафтове с решетъчно дъно, които осигуряват безпрепятствено оттичане на вода, както и стъклени с отвори за оттичане на течности.

Седалка. Ще ви е необходима седалка, за да припарите краката си в палета, по време на козметични процедури, за възрастни хора и за турска баня. Малките каюти използват сгъваеми седалки, които могат бързо да бъдат свалени. Най-често те са изработени от дърво или пластмаса, които имат ниска топлопроводимост.

Огледало . Ако за вас е важно да има огледало във вашата душ кабина, изберете дизайни, оборудвани с функция за принудителна вентилация , в противен случай бързо ще се замъгли.

Радио, аудио . Телефон . Взимайки душ в кабина с телефон, няма да пропуснете важно обаждане.

Принудителна вентилация . Конструкциите без покрив са естествено вентилирани, докато конструкциите с покрив трябва да бъдат принудително вентилирани. Душ кабина с покрив е затворено пространство, в което нивото на влажност бързо се повишава. Без принудителна вентилационна система в такава структура скоро може да се появят гъбички. Можете да се отървете от високата влажност, като оставите вратата на душ кабината отворена или използвате монтиран в нея вентилатор, който принудително ще издуха влажния въздух навън. Вторият метод е за предпочитане, тъй като е по-ефективен и удобен.

Дюзи за хидромасаж . Хидромасажът е приятна процедура, която се харесва на много хора. Освен това тази процедура е полезна за здравето. Имайте предвид обаче, че като изберете дизайн с хидромасажна функция, ще трябва да инсталирате филтър върху водата и по време на нейната работа постоянно да почиствате дюзите от мръсотия.

Турска баня . Някои кабини поддържат функцията на турската баня. В тях е инсталиран електрически парогенератор, който загрява водата и след това предизвиква процеса на нейното изпаряване, насищайки околното пространство с пара. В същото време температурата се повишава до 60-65 градуса, а влажността - до сто процента. Това не е съвсем същото като истинска турска баня. Въпреки това ще можете да се изпотите добре и да се загреете. Но не забравяйте, че кабини с турска баня могат да се монтират само в бани с висококачествен аспиратор, в противен случай в стаята могат да се образуват гъбички или плесени.

Хромотерапия . Някои модерни душове са оборудвани с функция за хромотерапия. Те са оборудвани с лампи с различни цветове, което ви позволява да комбинирате водни процедури с лечебните ефекти на цвета и музиката.

  1. Видове наличност на покрива

Душовете се предлагат със или без покриви. В конструкции без покриви обикновено няма опции като турска баня, горещ душ, хидромасаж и др. Те принадлежат към бюджетната категория и са с ниско качество.

Покривната конструкция е пълноценна душ кабина, която е много по-удобна за използване и по-функционална.

  1. Разположение на закрито

Според местоположението си в стаята, душ кабините са разделени на стенни и ъглови . Когато избирате правилния модел, съобразете се със спецификата на банята. Обикновено ъгловите конструкции се използват в тесни бани, където количеството свободно пространство е ограничено. Стенните модели са подходящи за по-големи помещения.