Блог

Каква трябва да бъде последователността на работа при ремонт на панелен апартамент?

Оценете
(1 глас)

Правилната последователност на работа при ремонт на панелен апартамент е гаранция, че задачата ще бъде изпълнена бързо, качествено и без допълнителни разходи. Ето защо, започвайки ремонт, първо трябва да съставите работен план.

Определете какво точно искате да промените. Какво ще бъде основен ремонт на целия апартамент или на отделни стаи? Може би само козметичен ремонт?

Нека да разгледаме последователността на строителните работи, използвайки примера за ремонт на двустаен панелен апартамент.

 

Промени всичко при ремонт на панелен апартамент

На първо място , това се отнася за мебели и други неща. В идеалния случай в апартамента, който се ремонтира, трябва да останат само предметите, необходими за ремонт. Ако това условие не е осъществимо във вашия случай, опитайте се да изолирате работната зона от прах колкото е възможно повече. Най-малко затворете входа с плътен полиетилен.

При основен ремонт на едностаен апартамент най-разумното би било временно преместване.

Същинският основен ремонт в апартамента започва с премахване на стари покрития, шкафове, интериорни врати и прегради.

Повредата на носещите стени може да доведе до разрушаване на цялата къща. Ето защо, преди да премахнете стената, не забравяйте да се консултирате със специалисти и да получите разрешение от регулаторния орган.

На втория етап строителите се съветват да извършват мазилка.

На третия - да се направи електрическо окабеляване. В същото време вероятно ще трябва да направите допълнителни дупки в стените. Следователно тези работи се класифицират като мръсни (груби). Най-удобно е да поставите проводници в пластмасови или метални тръби. Това ще позволи подмяната на бъдещото окабеляване, без да се повредят стените. Планирайте няколко изхода повече от необходимото. Тогава в бъдеще няма да се налага да прибягвате до помощта на удължителни кабели.

Все пак е по-добре да поверите окабеляването на професионалисти. Така че ще бъде по-правилно за целите на сигурността и гаранцията.

Четвъртият етап е изливането на пода. За тези работи е идеална готова смес от пясък и цимент. Неравностите на пода в нашите жилищни сгради понякога достигат 10 см. Изравняването на такъв под не е лесна задача. Понякога подравняването на всички етажи в апартамента продължава до 2 седмици. А при ремонт на тристаен панелен апартамент още повече.

На петия етап е време да се заемете с водопроводните тръби и вентилацията.

Шестият етап от ремонта е предварително довършване. Обърнете внимание на пукнатините в панелите и празнините между тях. Те намаляват топло- и звукоизолацията на помещението. Големите празнини трябва да бъдат бродирани, разпенени и измазани. На този етап стените на прозоречните склонове се изравняват. Изравняването на тавана изисква много неудобства и усилия. За да избегнете това, можете да затворите тавана с гипсокартон или да подредите опънат таван. Във втория случай (с опънат таван) етапът се прехвърля на деветия етап.

Седмият етап е инсталирането на водопроводна кутия (скриваме комуникации), инсталирането на невидим люк (за достъп до комуникации), полагане на плочки, инсталиране на вана.

Осмият етап е боядисване: шпакловка на стени и тавани, боядисване на тавани или стени, лепене на тапети, декоративна мазилка. След като финишният слой изсъхне, той се почиства, за да се отстранят дребни неравности. Ако ще лепите тапети, не е необходима довършителна шпакловка.

На девети етап - монтаж на опънат таван, подови настилки, ВиК инсталации, лампи, контакти, ключове и др.

Десетият етап е последен. Тук се извършва монтаж на интериорни врати, монтаж на лайсни, климатик.

Ако не сте правили ремонт преди, бъдете готови за факта, че не всичко ще се получи перфектно от първия път. И със сигурност един независим ремонт ще отнеме повече време от ремонт на апартамент до ключ от специалисти.

 

Освежете интериора на панелния апартамент

Козметичният ремонт на апартаменти изглежда много по-лесен. Можете да го планирате, като изберете от изброените елементи тези, които ви подхождат. Общите правила са:

Първо свършете цялата мръсна работа.

  • Започнете своя ремонт от тавана. След това преминете към стените и пода.
  • Поставете настилката последна.

Ако апартаментът е в нова сграда

Ремонтът на апартаменти в нови сгради има свои собствени характеристики. На първо място, струва си да се има предвид, че новите сгради се свиват през първите години. Пригответе се за пукнатини. Не бързайте да използвате скъпи материали за първия ремонт. Или изберете тези, които са устойчиви на свиване.

Добрата новина е, че в нова сграда можете да започнете ремонт, преди наемателите да се нанесат. Това ще ви позволи да извършвате шумна работа без ограничения във времето.

Нашата компания се занимава с всички видове ремонти: от ремонт на елитни апартаменти до бюджетни. Екип от професионалисти ще изпълни всички видове работа качествено и в точно определени срокове. И ще трябва само да се насладите на резултата.