Блог

Монтаж на окачена на стена тоалетна със инсталационна система: тънкости при монтажа

Оценете
(1 глас)

Тоалетните с вградено казанче са за истински аристократи в света на водопровода. Това са удобни и компактни устройства, които обикновено се отличават със страхотен дизайн и цена, която изобщо не е щадяща за техния собственик. Освен това инсталирането на окачена на стена

тоалетна е доста трудна задача, изисква много внимателно изпълнение.
Независимо от това, броят на привържениците на тоалетните чинии с вградено казанче непрекъснато нараства. Много домашни майстори, след като изучават препоръките и инструкциите, се справят успешно с инсталирането на този труден дизайн сами.

Важно е само да завършите правилно всеки етап от инсталационната работа.

Как работи окачената на стена тоалетна?

Окачена тоалетна е много по-сложна от конвенционалната компактна или монолитна. Вграденото казанче идва масивна метална рамка. Тази рамка е монтирана вътре в нишата на стената и е здраво закрепена към стената и към пода.

Тоалетна с вградено казанче

Има малко пространство между окачената за стена тоалетна чиния и пода. По-лесно е да почистите банята при такива условия, тъй като между тоалетната и пода има пространство
Плоският пластмасов резервоар вече е прикрепен към рамката. След това необходимите комуникации се извеждат в нишата, те са завършени и самата тоалетна е окачена.

Тоалетната остава отвън, а останалата част остава скрита в стената. На стената се показва и бутон за промиване, който обикновено се намира на стената над самата Тоалетна. Дори от това кратко описание може да се разбере, че инсталирането на такова устройство е трудоемък процес.
Но все пак моделът с инсталация има много предимства:
естетичен външен вид и атрактивен дизайн - купата сякаш плава над пода;
компактен размер, оставящ широко място за поставяне на тоалетната както в малки, така и в големи бани;
липсата на крак прави почистването на помещението много по-лесно;
дизайнът на инсталацията е универсален, възможно е да изберете някои елементи по ваш вкус и портфейл;
счупвания на арматурата в казанчето са изключително редки и обикновено не е трудно да се поправи или замени бутона за източване.

Видове окачени тоалетни чинии

Висящите тоалетни чинии се различават значително по конфигурация, структура, форма, размер, дизайн, цвят и други характеристики, което оставя широк обхват за избор на правилния дизайн
Сред недостатъците трябва да се отбележи високата цена. Като се вземат предвид разходите за монтаж, цената на такава тоалетна може да бъде два пъти по-висока от стандартния модел на пода.

Въпреки това производителите имат предвид нарастващата популярност на окачени водопроводни инсталации, така че в продажба се появиха относително евтини модели. Друг недостатък е, че резервоарът и рамката, скрити в стената, не са много достъпни за ремонт.
В случай на голяма повреда може да се наложи да обърнете цялата стена и да извършите отново довършителните работи в тази зона.

Материали и инструменти

За да инсталирате тоалетна с инсталирането на вградено казанче, трябва да закупите следните артикули:
инсталационна рамка с пластмасов резервоар;
купа на тоалетна чиния, за монтаж на стена;
бутон за промиване;
комплект крепежи и фитинги за монтаж и др.
Инсталацията обикновено се доставя в комплект с плоско пластмасово казанче, както и адаптери, дюзи, крепежни елементи и бутон за промиване. Комплектът обикновено включва специален материал, който предпазва конструкцията вътре в стената от въздействието на конденз, а също така намалява нивото на шум от работещия резервоар.

Когато купувате, трябва внимателно да проверите комплекта, за да закупите незабавно липсващите елементи. Тоалетна чиния също се купува отделно. Размерите и конфигурацията на инсталацията, както и другите части, са стандартизирани, така че могат да бъдат променяни при желание.
Например можете да изберете новия бутон с двойно измиване, който спестява вода.

Оформление на тоалетна чиния

Диаграмата ясно показва инсталационното устройство с пластмасово казанче и необходимите съединители, които са предназначени за инсталиране на окачена на стена тоалетна
За да завършите инсталацията, ще ви трябват и редица инструменти, на първо място, перфоратор и бормашини за бетон, които съответстват на крепежните елементи. Необходими са ви също нивел, гаечни ключове с отворен край, рулетка, молив за маркиране, макетен нож и др.

Процедура за монтаж на окачена на стена тоалетна

Схематично редът на работа по време на монтажа на тоалетна чиния с вградено казанче може да бъде представен под формата на редица основни стъпки:
Направете ниша в стената с подходящ размер.
Монтирайте канализацията до нишата.
Извършете инсталирането на монтажната рамка.
Монтирайте тръби със студена вода до мястото на инсталиране.
Свържете тоалетното казанче.
Затворете нишата и монтирайте бутона за промиване.
Закачете тоалетната, като я свържете с казанчето, както и с канализацията.
Също така ще ви трябва определено количество гипсокартон, както за монтаж, така и за довършителни работи.

Всеки етап от работата по монтажа на стенна тоалетна изисква голямо внимание. Срокът на експлоатация на устройството, броят и естеството на повредите до голяма степен зависят от качеството на монтажните работи.
Резултатите от дори незначителни грешки, допуснати по време на инсталационния процес, може да не станат очевидни веднага, а само по време на работа. Ремонтът може да бъде много скъп и отнема много време, така че е по-добре веднага да инсталирате правилно всички елементи на това устройство, отколкото да го преработвате по-късно.
Ниша за монтаж
Само стени с адекватна товароносимост са подходящи за създаване на ниша и инсталиране на инсталация с казанче за вграждане. Инсталацията е способна да издържи тегло от около 400 кг и част от това натоварване пада върху стената. Следователно би било неразумно да поставите шарнирна тоалетна на стена от гипсокартон, тя може просто да се срути.

Така че, за да инсталирате инсталацията, трябва да издълбаете ниша в стената със следните параметри:
височина - 1000 мм;
ширина - 600 мм;
дълбочина - 150-200 мм.
Изискванията за дълбочина понякога са трудни за изпълнение. В този случай нишата се прави до възможната дълбочина, а нейният дефицит се скрива с помощта на гипсокартон и довършителни работи.

По този начин има място за експерименти в областта на интериорния дизайн. Например можете да направите вграден гардероб в пространството между перваза, който се появява, и стената, или да окачите там отворени рафтове.
Но идеята просто да поставите рамката по стената и след това напълно да я обшиете с гипсокартон няма много смисъл. В този случай е по-лесно и по-евтино да поставите обикновен компактен тоалет на едно и също място, който ще заема същото пространство или дори по-малко.